09/06/2022 09/06/2022 Την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κληρικο-λαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα αποτελέσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ως επικεφαλής, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτης Αέτιος. Η Συνέλευση θα λάβει χώρα από 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot...
09 Ιουνίου, 2022 - 10:18
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2022 - 10:52

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος στην 3μελή αντιπροσωπεία της Κληρικο-λαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος στην 3μελή αντιπροσωπεία της Κληρικο-λαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κληρικο-λαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα αποτελέσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ως επικεφαλής, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτης Αέτιος.

Η Συνέλευση θα λάβει χώρα από 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» της Νέας Υόρκης, με γενικό θέμα «Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα».

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στέλνει ως εκπρόσωπό του στην 46η Κληρικο-λαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τον πρώτον τη τάξει ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Επισημαίνεται πως αυτή θα είναι η πρώτη Κληρικο-λαϊκή Συνέλευση επί Αρχιεπισκοπίας Ελπιδοφόρου, η οποία συγκαλείται με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνέδρων μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθότι η Κληρικολαϊκή του έτους 2020 συνήλθε εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τελευταία Κληρικολαϊκή με φυσική παρουσία των συνέδρων έγινε στη Βοστώνη το έτος 2018 επί ημερών του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου θα τραγουδήσει η Δέσποινα Βανδή, όπως πληροφορεί επίσημη ανάρτηση της Αρχιεπισκοπής στον ιστότοπό της.

Αντιπρόεδροι της Κληρικο-λαϊκής ορίσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρου η Χρυσάνθη Δήμου και ο Νικόλαος Καρακώστας. Η Συνέλευση θα συμπέσει με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και με την τέλεση των εγκαινίων του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ήδη βρίσκεται στην Τουρκία, ξεναγώντας όμιλο Ελληνοαμερικανών στα ιστορικά και θρησκευτικά Προσκυνήματα του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι θα παρευρεθούν και στα ονομαστήρια του Πατριάρχη.

Εντωμεταξύ, πληροφορίες του ιστότοπου ekirikas.com θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να έχει ζητήσει να συναντηθεί σήμερα (Πέμπτη, 9 Ιουνίου) με την Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού, προκειμένου να συζητήσει για το Καταστατικό γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί σύγχυση, καθότι, ενώ ανεστάλη στις 8 Οκτωβρίου 2020 από τη Σύνοδο του Φαναρίου και τον Πατριάρχη, με εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, εξακολουθεί να ισχύει, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Τονίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νομικών και άλλων θεσμικών επιπλοκών τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου είναι και η Έδρα της Αρχιεπισκοπής, όσο και στις κατά τόπους πολιτείες και πόλεις που υφίστανται Μητροπόλεις και κοινότητες. Υπογραμμίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Επισημαίνεται ότι το «Αρθρο 25 του Καταστατικού του 2003, το οποίο ουσιαστικά είναι μετέωρο καθότι είναι ανασταλέν και συνάμα ισχύει, περί Αναθεωρήσεως του Συντάγματος διαλαμβάνει τα ακόλουθα: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν τής Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Διαβάστε ακόμα: Κληρικο-λαϊκή συνέλευση στη Νέα Υόρκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων