04/08/2022 04/08/2022 Αγιασμό σε νεοανεγερθέν μνημείο για τους ήρωες από την Τσιμίσλια, που θυσιάστηκαν στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν.  Ο Θεοφιλέστατος, που τέλεσε τον αγιασμό, ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι ήρωες αυτοί θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της χώρας, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας μας (εννοεί...
04 Αυγούστου, 2022 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 - 13:06

Αγιασμός σε μνημείο για τους ήρωες του πολέμου της Υπερδνειστερίας

Διαδώστε:
Αγιασμός σε μνημείο για τους ήρωες του πολέμου της Υπερδνειστερίας

Αγιασμό σε νεοανεγερθέν μνημείο για τους ήρωες από την Τσιμίσλια, που θυσιάστηκαν στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν. 

Ο Θεοφιλέστατος, που τέλεσε τον αγιασμό, ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι ήρωες αυτοί θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της χώρας, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας μας (εννοεί Δημοκρατία της Μολδαβίας), που ανακηρύχθηκε το 1991».

«Για πολλούς από εμάς, αυτός ο πόλεμος ήταν τραγικός. Οι συγγενείς, οι φίλοι και τα αδέρφια μας πήγαν με το όπλο στο χέρι, για να υπερασπιστούν τη χώρα. Ανάμεσά τους ήταν και οι άξιοι ήρωες που αναφέρονται σήμερα, 30 χρόνια μετά το τέλος της σύγκρουσης του Δνείστερου».

«Χαιρόμαστε που οι σύλλογοι βετεράνων αυτού του πολέμου δεν ξεχνούν τους συντρόφους τους και κάθε χρόνο, είτε στις 2 Μαρτίου είτε στις 31 Ιουλίου, αναπέμπουν προσευχές για την ψυχή τους, οργανώνοντας εκδηλώσεις όπως η σημερινή, στήνοντας μνημεία και επικαλούμενοι τις πράξεις γενναιότητάς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συγχαίρουμε τους διοργανωτές και όσους στήριξαν αυτό το έργο, αλλά και όλους τους φίλους από τη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη των γενναίων ηρώων μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία πατριωτικών τραγουδιών και ανάγνωση ποιημάτων.

Ο Πόλεμος της Υπερδνειστερίας ξέσπασε στις αρχές του Νοεμβρίου του 1990 στην περιοχή Ντουμπόσσαρι (ρουμανικά: Dubăsari, ρωσσικά: Дубоссары) της Μολδαβίας μεταξύ αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας και Μολδαβών. Εθελοντές συμπεριλαμβανομένων Κοζάκων από τη Ρωσία και την Ουκρανία μετέβησαν στην περιοχή με το μέρος των αυτονομιστών. Στα μέσα του Απριλίου του 1992 υπό τις συμφωνίες για διαχωρισμό του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού μεταξύ 15 πρώην δημοκρατιών, η Μολδαβία δημιούργησε το δικό της Υπουργείο Άμυνας. Στην πλειοψηφία τους τα σοβιετικά στρατεύματα έπρεπε να παραμείνουν στην κατοχή της Μολδαβίας. Αρχίζοντας από τις 2 Μαρτίου του 1992, υπήρξε μια συντονισμένη στρατιωτική δράση μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας. Καθ’ όλο το 1992 οι συγκρούσεις εντάθηκαν. Η πρώην 14η σοβιετική μεραρχία εισχώρησε στη σύγκρουση στην τελευταία φάση της, ανοίγοντας πυρ εναντίον των Μολδαβικών δυνάμεων. Από τότε η Μολδαβία έχασε τον έλεγχο και την επιρροή στην Υπερδνειστερία. Κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 1992 και διαρκεί μέχρι σήμερα.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: basilica.ro

Φωτό: Episcopia Basarabiei de Sud

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων