10/08/2022 10/08/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Ομολογητής Ιερέας π. Alexandru Baltăgă προτάθηκε για αγιοκατάταξη το 2025. Ο π. Alexandru Baltăgă ήταν ο μόνος κληρικός στο Συμβούλιο της Χώρας, όταν ψηφίστηκε η ένωση της Βεσσαραβίας με τη Ρουμανία το 1918. Για την ιστορία, να πούμε ότι το Συμβούλιο της χώρας ήταν ένα νομοθετικό συμβούλιο που...
10 Αυγούστου, 2022 - 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 - 16:39

Νέα πρόταση αγιοκατάταξης στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Διαδώστε:
Νέα πρόταση αγιοκατάταξης στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Η Ιερά Μητρόπολη Βεσσαραβίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Ομολογητής Ιερέας π. Alexandru Baltăgă προτάθηκε για αγιοκατάταξη το 2025.

Ο π. Alexandru Baltăgă ήταν ο μόνος κληρικός στο Συμβούλιο της Χώρας, όταν ψηφίστηκε η ένωση της Βεσσαραβίας με τη Ρουμανία το 1918. Για την ιστορία, να πούμε ότι το Συμβούλιο της χώρας ήταν ένα νομοθετικό συμβούλιο που κυβέρνησε το 1917-1918 το νέο κράτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, που σχηματίστηκε στο έδαφος της πρώην ρωσικής Βεσσαραβίας, το οποίο νέο κράτος είχε δημιουργηθεί μετά το 1812 από τη Ρωσική Αυτοκρατορία στο ανατολικό τμήμα του μεσαιωνικού Ρουμανικού Πριγκιπάτου της Μολδαβίας.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη Βεσσαραβία, ο πατήρ Αλέξανδρος απελάθηκε σε ένα στρατόπεδο στο Καζάν, τη σημερινή πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Ο κληρικός είχε παραδεχθεί στους ανακριτές ότι δεν ενέκρινε την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ούτε το γεγονός ότι, πριν από την Ένωση, οι Ρουμάνοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στη λατρεία.

Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1861, σε ιερατική οικογένεια και έγινε, επίσης, ιερέας στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Călăraşi-sat, στη σημερινή Δημοκρατία της Μολδαβίας. Μεγάλωσε δύο υιοθετημένα παιδιά, τον Βσεβολόντ και τη Μαργαρίτα.

Ήταν ένας ακούραστος υποστηρικτής του ρουμανικού πολιτισμού και της ρουμανικής ταυτότητας. Μεταξύ 1903 και 1925 διετέλεσε πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων και το 1917 έγινε ο μοναδικός εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Χώρας. Με αυτή την ιδιότητα ψήφισε στις 27 Μαρτίου 1918 την ένωση της επαρχίας του με τη μητέρα-πατρίδα Ρουμανία.

Αργότερα διορίστηκε μέλος της Επιτροπής για την Ενοποίηση (Ένωση) των Εκκλησιών της Μεγάλης Ρουμανίας.

Για το έργο που επιτέλεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας, ο Ρουμάνος Ορθόδοξος κληρικός και θεολόγος, Gala Galaction, τον χαρακτήρισε ως «πατριάρχη των ιερέων της Βεσσαραβίας».

Μετά την προσάρτηση της Βεσσαραβίας από τη Σοβιετική Ένωση, στις 28 Ιουνίου 1940, παρέμεινε ως ποιμένας με τους ενορίτες του, παρ’ όλο που η υπόλοιπη οικογένειά του κατέφυγε στο Προυτ.

Πολύ γρήγορα συνελήφθη και καταδικάστηκε για αντεπαναστατική δράση και ως εχθρός της Σοβιετικής Ένωσης. Ερωτηθείς από τον ανακριτή, ο πατέρας Alexandru Baltaga είπε: «Ναι, το παραδέχομαι. Εγώ, ο Μπαλτάγκα, ήμουν πραγματικά πολέμιος της επανάστασης και, για να την αποφύγω, ψήφισα την Ένωση».

Σε άλλη, συγκεκριμένη ερώτηση του ανακριτή, ο ιερέας ομολογητής απάντησε: «Το ιερατείο είχε σημαντικό ρόλο στον διαχωρισμό της Βεσσαραβίας από τη Σοβιετική Ρωσία και την ένωσή της με την Ρουμανία. Όλη η μετέπειτα δραστηριότητά μου είχε ως στόχο την εδραίωση της θέσης της Ρουμανίας στη Βεσσαραβία, γεγονός που αναγνωρίζω».

Εκτοπίστηκε στο Καζάν, το σημερινό Ταταρστάν, όπου εκοιμήθη λίγο αργότερα, στις 7 Αυγούστου 1941.

Η Σύνοδος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεσσαραβίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Ομολογητής Ιερέας Alexandru Baltăgă προτάθηκε για αγιοκατάταξη το 2025.

Πηγή φωτογραφιών: Phototeca της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (εξωφύλλου), Marturisitorii.ro (εσωτερική)

Πηγή πληροφοριών: Mihai Tașcă, dr. în drept, în cotidianul Timpul; Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist, Ed. Institutului

Πηγή: basilica.ro

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων