13/12/2022 13/12/2022 Κατόπιν εισήγησης-πρότασης του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, απονεμήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Σταυρός του Αποστόλου Τίτου, κατά την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κισάμου. Στην αναφορά του ο...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 - 7:22

Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης στην υπουργό Πολιτισμού

Διαδώστε:
Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης στην υπουργό Πολιτισμού

Κατόπιν εισήγησης-πρότασης του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, απονεμήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Σταυρός του Αποστόλου Τίτου, κατά την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κισάμου.

Στην αναφορά του ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, αφού καλωσόρισε με λόγους θερμούς την κα υπουργό, ευχαριστώντας την δια την αποδοχή της πρόσκλησης όπως συμμετάσχει στους εορτασμούς της Κισάμου, σημείωσε:

«Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο και όλους εμάς η έλευση και συμμετοχή σας εις την πνευματική χαρά του τόπου μας και των ανθρώπων του. Αντιδωρούντες τα όσα προσφέρετε στην προβολή, ανάδειξη και συντήρηση της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνον του τόπου μας και της Κρήτης, αλλά ανά το Πανελλήνιο, έχουμε την χαρά σήμερα, κατόπιν εισηγήσεως μας και ομοφώνου αποφάσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως σας απονείμουμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, ήτοι τον Σταυρό του Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

Όχι διότι έχετε ανάγκη από τιμητικές διακρίσεις, αλλά ως ένδειξη, αναγνώριση της ουσιαστικής και πολύτιμης συμβολής σας εις την κοινή προσπάθεια, του χρέους και της ευθύνης όλων μας, συντήρησης και ανάδειξης της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αδαπάνητου αυτού πλούτου της Πατρίδας μας, χωρίς τον οποίο θα ήμασταν πολύ φτωχότεροι.

Σας ευχαριστούμε που λύνετε προβλήματα και τείνετε ευήκοο ους σε κάθε ώριμη και συνετή πρόταση», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος επέδωσε τον πάπυρο της Συνόδου, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Παν. Αρχ. κ. Αγαθάγγελος, τον δε Σταυρό του Αποστόλου Τίτου, επέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος και εξήγησε στην κα Υπουργό τον συμβολισμό των παραστάσεων.

Ευχαριστώντας την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και τον Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο δια την «ευγενή πρόταση του» η κα υπουργός δήλωσε: «Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή η απονομή του Σταυρού του Αγίου Τίτου. Είναι μια τιμή που αποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και θεωρώ ότι δεν αντιστοιχεί μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους λειτουργούς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που φροντίζουν για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων της πατρίδας μας».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος τίμησε με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, τον Σταυρό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, τον Καθηγητή και Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, Δρ. Σεραφείμ Καστανάκη «δια την πολύτιμη προσφορά της πατρικής οικίας του, παλαιό αρχοντικό, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα λειτουργήσει ως χώρος περιοδικής έκθεσης εκκλησιαστικών ειδών (Μουσείο)».

Παρακάλεσε δε την κα Μενδώνη όπως επιδώσει σε γονέα αριστούχου μαθήτριας που εισήχθη πρώτη σε ΑΕΙ χρηματικό έπαθλο 1000,00€, μετ΄ επαίνου και εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος. Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία στους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου της Ι.Μητροπόλεως, προσφορά της Ι. Μητροπόλεως και του Δήμου Κισάμου και προσφορά αναμνηστικών ενθυμημάτων.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων