01/01/2023 01/01/2023 Η κατά το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί τοπική Εκκλησία υποδέχθηκε το Νέο Έτος και με Δοξολογία και Ευχαριστία στο Θεό. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερούργησε, επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου και επί τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και στη συνέχεια ανέγνωσε...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 16:49

Η υποδοχή του νέου έτους στο Διδυμότειχο – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Διαδώστε:
Η υποδοχή του νέου έτους στο Διδυμότειχο – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Η κατά το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί τοπική Εκκλησία υποδέχθηκε το Νέο Έτος και με Δοξολογία και Ευχαριστία στο Θεό. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερούργησε, επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου και επί τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και στη συνέχεια ανέγνωσε το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το έτος 2023 ως Έτος Επετειακό επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδος, της νεότερης πόλης της Πατρίδας, που εξ υπαρχής φιλοξένησε προσφυγικούς πληθυσμούς μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου:

«Πρώτη του έτους σήμερα. Ένα καινούργιο άνοιγμα στην ελπίδα, μία νότα αισιοδοξίας στην κουρασμένη και αποκαμωμένη κοινωνία μας, μία αφετηρία κοινού αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Ας εμπιστευθούμε την ανθρώπινη ανεπάρκειά μας και τις όποιες αγωνίες μας στην παντοδύναμη Πρόνοια του Θεού, ας αφήσουμε την ψυχή μας να γευθεί την πληρότητα των θείων δώρων Του και την πλησμονή της αγάπης Του. Και ας αναλάβουμε, με επίγνωση και ζήλο, την ευθύνη να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο δώρο Του, το χρόνο, κατά το θέλημά Του και προς δόξαν του Παναγίου Ονόματός Του…

Ένας καινούργιος χρόνος ανατέλλει σήμερα και η Χάρις του Θεού μας προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο, τον «νέο ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου». Αξίζει, λοιπόν, αυτή τη γιορτινή ημέρα μετά προσοχής να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σ’ αυτό το θαυμαστό και πολύτιμο δώρο, που μας επιφυλάσσει η αγάπη του Θεού, το Νέο Έτος…

Πράγματι, ο χρόνος είναι δώρο, που ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά μας, κατ’ αρχήν ως μία ποικιλία εικόνων και εναλλαγών. Είναι μέγεθος μετρητό, που όμως μυστικά και αθόρυβα τελεσιουργεί το θαύμα: ανοίγει στο φως τα πέταλα του μπουμπουκιού, μεταμορφώνει το σκουλήκι σε πεταλούδα, βλαστάνει το σπόρο από την υγρή γη, μεστώνει το στάχυ, ωριμάζει τον καρπό. Είναι παράμετρος αυτονόητα γνωστή και απροσμέτρητα άγνωστη, κρυμμένη επιμελώς πίσω από την όποια φυσική αλλαγή.

Είναι πραγματικότητα άϋλη, που ρυθμίζει, ωστόσο, σταθερά την κίνηση και την πορεία των άστρων, χαρίζοντάς μας ανατολές γεμάτες φως, χρυσά μεσημέρια, μεγαλόπρεπα έναστρα βράδυα. Το κύλισμά του είναι η αιτία που διαμορφώνει τις εποχές, κινώντας άλλοτε τους ανέμους του χειμώνα και φέρνοντας άλλοτε το πυρακτωμένο φως του καλοκαιριού. Πόσο, άραγε, εκτιμούμε και απολαμβάνουμε αυτή την απερίγραπτη και διαρκώς ανακυκλούμενη ομορφιά του χρόνου, που καθημερινά μας χαρίζεται στις ποικίλες εναλλαγές της;..

Αν οι σοφοί της γης χαρακτήρισαν τον χρόνο ως χρήμα, η Εκκλησία μας τον θεωρεί εφαλτήριο, που μπορεί να μας απογειώσει προς την αγιότητα. Αρκεί ένας χτύπος στο ρολόι της ψυχής μας, για να μας εξασφαλίσει την μεταφυσική μας αφύπνιση. Δεν απαιτήθηκε, άλλωστε, παρά μόνο μία κίνηση μετανοίας για να ξεκλειδωθεί από τον ληστή ο Παράδεισος. Κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, είναι αρκετή η διάρκεια μίας και μόνον ημέρας, από την ανατολή έως τη δύση της, ώστε να κατακτηθεί ο εξαγιασμός μας.

Ιδού η πρόκληση της σημερινής ημέρας: Να διαχειρισθούμε με σύνεση την κάθε στιγμή, κάτι φαινομενικά μικρό, που όμως έχει άπειρη αξία. Να αξιοποιήσουμε το κάθε λεπτό, κάτι που φαίνεται λίγο, αλλά έχει διαστάσεις ασύλληπτες. Πως; «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν», μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος. Αξιοποιώντας, δηλαδή, το χρόνο της ζωής μας ως αγάπη, ως ελευθερία, ως συμπόρευση με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Συγχωρώντας, συμπονώντας και φροντίζοντας τον διπλανό μας, χωρίς επιφύλαξη, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς αντάλλαγμα.

Αντίθετα, αν συνεχίσουμε να σπαταλούμε τον καιρό μας στα πλαίσια της φυσικής αναγκαιότητας, καλπάζοντας από μέριμνα σε μέριμνα, τον εκφυλίζουμε σε μία ανιαρή και αδυσώπητη καθημερινότητα».

Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη, του Στρατηγού Διοικητού της XVI Μεραρχίας Θεοδώρου Χατζηγεωργίου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού Ανατ. Μακεδονίας Θράκης Στρατηγού Πασχάλη Συριτούδη, του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος Χαράλαμπου Ελευθεριάδη, του Διοικητού της 3ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Πέτρου Δασκαλάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος Χρήστου Ορμανλίδη και του εκπροσώπου του Δημάρχου Ορεστιάδος Αντιδημάρχου Ευαγγέλου Μαρασλή.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων