02/05/2023 02/05/2023 Η φετεινή πανήγυρις της παλαιφάτου Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Σύμης, επί τη εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία ιδιαίτερη και ιστορική ημέρα για την Σύμη, αφού κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του επί πενταετία...
02 Μαΐου, 2023 - 17:25
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2023 - 17:18

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Σύμης

Διαδώστε:
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Σύμης

Η φετεινή πανήγυρις της παλαιφάτου Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Σύμης, επί τη εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία ιδιαίτερη και ιστορική ημέρα για την Σύμη, αφού κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του επί πενταετία Διακόνου π. Γεωργίου Κακακιού, νέου Εφημερίου της χηρευούσης Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σύμης.

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Δευτέρα 1η Μαΐου 2023, το απόγευμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος υπό του ιερού Κλήρου της Νήσου, ενώ την ιερά υμνωδία διακόνησαν μελιρρύτως, στις λατρευτικές συνάξεις του διημέρου οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής, κ. Πανορμίτης Κακακιός και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης. Ο Σεβασμιώτατος με την εγνωσμένη και λιπαρά θεολογική του παιδεία, μίλησε περί της μεγάλης μορφής του τιμωμένου Αγίου, αναφέροντας τον βαρυσήμαντο χαρακτηρισμό του, «ως ηρωικότερος των Αγίων και αγιότερος των ηρώων», περιγράψας εναργώς την μεγίστη προσφορά του στην Εκκλησία, την διατήρηση του υγιούς δόγματος και την κατατρόπωση του αρειανισμού.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε, κατά την μακραίωνη λαϊκή παράδοση στο προαύλιο του Ιερού Ναού, η αναβίωση του εθίμου του «κουκκουμά» και ακολούθησε παραδοσιακή μουσική βραδιά με την συμμετοχή των χορευτικών της Ενώσεως Γυναικών Σύμης, μερίμνη της Προέδρου κ. Σεβαστής Νικόλη και του χορευτικού της κ. Ειρήνης Μυλωνάκη, ενώ ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του κ. Μιχαήλ Μισού, χορηγία του Δήμου Σύμης και παρουσία του Δημάρχου κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα.

Την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, κυριώνυμος ημέρα της πανηγύρεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμ. Θρόνου π. Αντώνιο Πατρό, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο, φιλοξενούμενο κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας καταγόμενο εκ Σύμης, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Δημητρίου, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή, τον Αιδεσ. Εφημέριο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Οικονόμο π. Ελευθέριο Οθείτη, τους λοιπούς Εφημερίους της Σύμης, τον χειροτονούμενο Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κακακιό και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μίλησε προ της χειροτονίας εμπνευσμένως διά το μέγα υπούργημα της Ιερωσύνης, νουθετών τον χειροτονούμενο, αφορμώμενος από τις παραινέσεις του Αγίου Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Άγιο Τιμόθεο: «Τέκνον Τιμόθεε, νήφε εν πάσι, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον…» (Τιμόθ. Β΄,δ΄ 5). Ακολούθως επεσήμανε ότι, προκειμένου ως κληρικός, να επιτύχει τον προορισμό και τον στόχο του, οφείλει να εργασθεί φιλοτίμως και ευσυνειδήτως στον αμπελώνα του Κυρίου, αξιοποιώντας το μέγα Χάρισμα της Ιερωσύνης, καταβάλοντας κόπο και μόχθο, διαθέτοντας αυταπάρνηση και πνεύμα θυσίας, ως και ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Αθανάσιος και οι λοιποί αυθεντικοί Πατέρες και Ποιμένες της Αγίας μας Εκκλησίας. Εφόδια στον αγώνα του αυτόν, τον προέτρεψε να έχει τον καλώς νοούμενον «φόβον του Θεού», την προσοχή, κατά το «πρόσεχε σεαυτόν», τον ζήλο και την εργατικότητα, προς δόξαν Θεού και οικοδομή της Εκκλησίας. Επίσης τις ευχές και προσευχές όλων και ιδιαιτέρως των ευσεβών του γονέων, του μακαριστού πνευματικού του πατρός, Γέροντος Ιεροθέου Κοενάκη του Πανορμιτινού, της συζύγου και των τέκνων του.

Ακολούθησε σε κλίμα προσευχής και βαθιάς κατανύξεως η Χειροτονία, με την αθρόα συμμετοχή του πιστού Λαού της Σύμης, ο οποίος ανεφώνησε στεντορείως το «Άξιος», με πρώτους τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον Διοικητή της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Βρανά, τον Διοικητή του 549 ΤΕ κ. Γεώργιο Καμπίλαυκο και τους Εκπροσώπους των λοιπών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων του νησιού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, προέστη της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού, ενώ μετά το πέρας συνεχάρη τον νέο Πρεσβύτερο της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως μετά της συζύγου αυτού, πολυτέκνων οικογενειαρχών. Ο νεοχειροτονηθείς Πρεσβύτερος, κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομου διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια και των πιστών, στους οποίους ο ίδιος και η φιλόξενη Επιτροπή του Ναού προσέφερε τα καθιερωμένα εόρτια κεράσματα.

Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, κινούμενος από ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία, τοποθέτησε, ως ανεφέρθη, τον νέο Πρεσβύτερο, στην χηρεύουσα από δεκαετίες, κλειστή μέχρι τούδε, ενορία του Αγίου Δημητρίου Σύμης και παράλληλα του ανέθεσε και τις λοιπές κλειστές ενορίες της Άνω Χώρας και συγκεκριμένα τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Τίμιο Σταυρό, ώστε εκ περιτροπής να τελείται και εκεί η Θεία Λειτουργία. Την χαρμόσυνη αυτή εξαγγελία, υποδέχθηκαν οι πιστοί με έκδηλη χαρά και ικανοποίηση, αφού πλέον τα παλαίφατα Σεβάσματα των ευσεβών προγόνων τους ζωντανεύουν σταδιακά, εκπληρώνοντας τον σκοπό τους, ως τόποι προσευχής και λατρείας, σημεία Θείας και ανθρώπινης συνάντησης, που προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο στον αγώνα της ζωής, ενσαρκώνοντας ανά τους αιώνες ανόθευτο το ορθόδοξο βίωμα και την πατροπαράδοτη ευσέβεια του θεοφιλούς Συμαϊκού λαού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων