12/09/2023 12/09/2023 Ξεκίνησας οι εργασίες αποκατάστασης για την ενίσχυση της στατικότητας στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο η είσοδος για πιστούς και τουρίστες δεν είναι περιορισμένη, όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου και τώρα έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση του κτιρίου για την προστασία του από πιθανό ισχυρό σεισμό. Διαβάστε...
12 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2023 - 16:12

Ξεκίνησαν οι εργασίες σεισμικής θωράκισης στην Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Ξεκίνησαν οι εργασίες σεισμικής θωράκισης στην Αγία Σοφία

Ξεκίνησας οι εργασίες αποκατάστασης για την ενίσχυση της στατικότητας στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο η είσοδος για πιστούς και τουρίστες δεν είναι περιορισμένη, όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου και τώρα έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση του κτιρίου για την προστασία του από πιθανό ισχυρό σεισμό.

Διαβάστε επίσης: Έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα.

Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στο εμβληματικό μνημείο του βυζαντινού και παγκόσμιου πολιτισμού, με τους αρχαιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το κτήριο δεν μπορεί να αντέξει σε τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Οι φωτογραφίες από την Αγία Σοφία, που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

Φθορές είχαν σημειωθεί και στην Αυτοκρατορική Πύλη και στα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου.

Πηγή: www.blagovest-info.ru/ ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων