16/07/2022 16/07/2022 Περίπου δύο χρόνια μετά την κατάπτυστη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, που σαφώς φέρει την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, σήμερα η εικόνα του συμβόλου της Ορθοδοξίας προκαλεί θλίψη. Της Δέσποινας Σωτηρίου Φθορές, βανδαλισμοί, ελλιπής φύλαξη, πλημμελής φροντίδα προκαλούν έντονες αντιδράσεις, αλλά δυστυχώς ακόμα καμία επίσημη παρέμβαση από τους...
16 Ιουλίου, 2022 - 8:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2022 - 8:37

Αγιά Σοφιά: Δύο χρόνια βεβηλώσεων, θλίψης και καταστροφής – Τι θα πράξει η UNESCO

Διαδώστε:
Αγιά Σοφιά: Δύο χρόνια βεβηλώσεων, θλίψης και καταστροφής – Τι θα πράξει η UNESCO

Περίπου δύο χρόνια μετά την κατάπτυστη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, που σαφώς φέρει την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, σήμερα η εικόνα του συμβόλου της Ορθοδοξίας προκαλεί θλίψη.

Της Δέσποινας Σωτηρίου

Φθορές, βανδαλισμοί, ελλιπής φύλαξη, πλημμελής φροντίδα προκαλούν έντονες αντιδράσεις, αλλά δυστυχώς ακόμα καμία επίσημη παρέμβαση από τους διεθνείς οργανισμούς παρά μόνο συστάσεις που μένουν στα λόγια.

Λίγα 24ωρα έχουν περάσεις από ένα ακόμα περιστατικό βανδαλισμού που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός ATV.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης, «επιτήδειοι» έκλεψαν μεταλλικά ελάσματα που κοσμούν την κεντρική είσοδο.

Μάλιστα, Τούρκος πολίτης δήλωσε στην κάμερα πως «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφία. Μάλλον δεν θα τελειώσουν ποτέ….».

Aξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες εβδομάδες, φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έκαναν το γύρο του διαδικτύου έδειχναν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και στη συνέχεια να τοποθετούν τα μικρά κομμάτια ή τη σκόνη σε σακούλες προκειμένου να τα πάρουν ως.. ενθύμιο.

Μάλιστα χρήστης – σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazete Duvar- ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν δυο γυναίκες να «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και να τα τοποθετούν σε σακούλες», τονίζοντας ότι «παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι. Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγμα.

Παρέμβαση στην UNESCO

Μέσα στο ανησυχητικό αυτό πλαίσιο η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, πραγματοποίησε προ ημερών συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της UNESCO .

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Ασημακοπούλου προσκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διευθύντρια του Γραφείου Διασύνδεσης και Εκπρόσωπο της UNESCO στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Louise Haxthausen και τον Oriol Freixa Matalonga, ειδικό στα προγράμματα της UNESCO στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και του πολιτισμού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων «οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη μετατροπή του σε τζαμί”.

Η κ. Ασημακοπούλου επανέλαβε στους εκπροσώπους της UNESCO «την ανάγκη προστασίας του ναού της Αγίας Σοφίας, ως διαχρονικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένου μάλιστα από την UNESCO».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Αγία Σοφία: Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τους συνεχείς βανδαλισμούς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων