25/07/2023 26/07/2023 Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, από τη μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε μετά από 86 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και...
25 Ιουλίου, 2023 - 21:07
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2023 - 4:58

Αγία Σοφία: Προσευχή με προκλήσεις στην 3η επέτειο από τη μετατροπή της σε τζαμί

Διαδώστε:
Αγία Σοφία: Προσευχή με προκλήσεις στην 3η επέτειο από τη μετατροπή της σε τζαμί

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, από τη μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε μετά από 86 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου, οι Τουρκικές αρχές «τίμησαν» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με πρωινή προσευχή στη οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, καθώς και ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ.

Δεν έλειψαν οι προκλήσεις που είχαν ως πρωταγωνιστή τον Ερμπάς ο οποίος δήλωσε μάλιστα μετά την προσευχή, ότι η 24η Ιουλίου 2020 όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία ήταν από τις «πιο ευτυχισμένες μέρες» των Τούρκων: «Πριν από τρία χρόνια, στις 24 Ιουλίου 2020, έληξαν 86 χρόνια λαχτάρας. Η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά για λατρεία με απόφαση του Προέδρου μας. Έχουν περάσει τρία χρόνια και σύμφωνα με έρευνα που έγινε, σε τρία χρόνια 21 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία».

Δηλώνοντας ότι εύχεται εκατομμύρια άνθρωποι να προσκυνήσουν στην Αγία Σοφία μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Ερμπάς συνέχισε σε προκλητικό τόνο: «Η Αγία Σοφία είναι για εμάς το πιο σημαντικό σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Αλλά για 86 χρόνια η Αγία Σοφία δεν ήταν τόπος λατρείας. Οι γέροντες μας, πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από τότε, ζούσαν με αυτή τη λαχτάρα, αλλά δεν το είδαν στις μέρες τους».

Προκλητικός ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας: Είναι σύμβολο της κατάκτησης της Πόλης και της νίκης του Ισλάμ

Ο Μπουνιαμίν Τοπτζούογλου, ιμάμης του μουσουλμανικού τεμένους της Αγίας Σοφίας μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από τη μετατροπή της, υποστήριξε πως ο ναός έχει γίνει σύμβολο της νίκης του Ισλάμ.

«Από την αρχή της λειτουργίας είχαμε 120 περιπτώσεις αλλαγής πίστης στο Ισλάμ που έγιναν εδώ στην Αγία Σοφία. Ο κόσμος ήθελε να γίνει ειδικά εδώ η τελετή και μας το έλεγε», υποστήριξε αρχικά και συνέχισε κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν: «Η Αγία Σοφία ήταν πολύ αγαπητή και στον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ (σ.σ. ο Πορθητής). Είναι σύμβολο της κατάκτησης (της Πόλης), είναι σύμβολο της νίκης του Ισλάμ. Συμβολίζει την ενότητά μας».

Τουρκική προεδρία για την επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας ως τζαμί: «Ο Ερντογάν την απελευθέρωσε από τα δεσμά της»

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανήρτησε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επέτειο του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Στην ανάρτησή του, ο Αλτούν αναφέρει: «Ο δάσκαλος Necip Fazil Kisakurek είπε “η Αγία Σοφία θα ανοίξει”. Δόθηκε η χάρις στον Πρόεδρό μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο του Δασκάλου και να απελευθερώσει την Αγία Σοφία από τα δεσμά της. Δόξα τον Αλλάχ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων