19/04/2022 20/04/2022 Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.   Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα – Νίκος Οικονόμου / ope.gr...
19 Απριλίου, 2022 - 20:32
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 - 0:36

Αντίδραση του ΥΠΕΞ για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Αντίδραση του ΥΠΕΞ για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα – Νίκος Οικονόμου / ope.gr

 

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Φθορά στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά, γράφει σήμερα σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», τονίζοντας ότι οι φθορές προκάλεσαν αναστάτωση στις αρμόδιες Αρχές.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, αναφέροντας τα εξής: «Δύο επιθεωρητές, διοικητικοί και τεχνικοί, έχουν διοριστεί για να διενεργήσουν έρευνα αναφορικά με την φθορά της αυτοκρατορικής πύλης του τεμένους της Αγίας Σοφίας».

Μετά από καταγγελία στην Εταιρεία Ιστορίας Τέχνης, επιστήμονες Ιστορικοί Τέχνης μετέβησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η ιστορική πύλη, φωτογράφισαν το σημείο  που δείχνει ότι έχει υποστεί φθορές και μοιράστηκαν τη φωτογραφία στα κοινωνικά μέσα.

Έτσι, οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν το κατεστραμμένο ξύλο στην Αυτοκρατορική Πύλη, η οποία λέγεται ότι φτιάχτηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε (από βελανιδιά).

Η Εταιρεία Ιστορίας της Τέχνης, σε ανάρτησή της στο Twitter, παρουσιάζει μια φωτογραφία από τις φθορές στην Πύλη, η οποία τραβήχτηκε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Ακόμα, επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία» και σημειώνει ότι εάν το πρόβλημα την πόρτα είχε αντιμετωπιστεί το 2017 και είχαν ληφθεί μέτρα, τότε η πόρτα δεν θα είχε αυτή τη μορφή σήμερα.

«Τώρα η πόρτα πρέπει να προστατευθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης», αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα που έφερε το θέμα στην επιφάνεια, η Εταιρεία Ιστορίας της Τέχνης ζήτησε από τις Αρχές να γίνει έρευνα και να βρεθούν οι δράστες της ζημιάς, μέσα από τις κάμερες ασφαλείας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων