04/06/2021 04/06/2021 “Οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν έμπνευση για μια δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην έναρξη εργασιών, του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών....
04 Ιουνίου, 2021 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2021 - 8:48

Αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης η μετατροπή της Αγ. Σοφίας

Διαδώστε:
Αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης η μετατροπή της Αγ. Σοφίας

“Οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν έμπνευση για μια δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην έναρξη εργασιών, του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, που διεξήχθη διαδικτυακά, ο Υπουργός επεσήμανε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ του Ελληνικού και του Ισλαμικού πολιτισμού, μέσω των διαχρονικών επαφών και αλληλεπιδράσεων.

Σημείωσε ότι ο πλούτος των ιστορικών και πολιτιστικών αυτών εμπειριών και οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν έμπνευση για μια δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Στην προσπάθεια αυτή δεν συμβάλλουν δυστυχώς αποφάσεις όπως αυτές της μετατροπής σε τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο διαχρονικών συμβόλων της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών, που έχουν χαρακτηρισθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. “Μάλιστα η ίδια η Τουρκία, με δικές της ενέργειες, είχε φροντίσει να χαρακτηριστούν ως μουσεία τα δύο αυτά μνημεία. Σήμερα, όμως, αποκόπτονται από τον ρόλο αυτό. Μετατρέπονται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, προκαλώντας απρόκλητα εχθρότητες και αντιπαλότητες που έσβησαν πολλά χρόνια πριν”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων