01/08/2020 01/08/2020 Προκλητικός για άλλη μια φορά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας “Το γεγονός πως η Αγία Σοφία άνοιξε πάλι ως τζαμί και χώρος λατρείας στις 24 Ιουλίου, βάζει...
01 Αυγούστου, 2020 - 16:04
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2020 - 16:08

Ασταμάτητες προκλήσεις από τον Ερντογάν – “πληγή” 86 χρόνων χαρακτήρισε την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Ασταμάτητες προκλήσεις από τον Ερντογάν – “πληγή” 86 χρόνων χαρακτήρισε την Αγία Σοφία

Προκλητικός για άλλη μια φορά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας “Το γεγονός πως η Αγία Σοφία άνοιξε πάλι ως τζαμί και χώρος λατρείας στις 24 Ιουλίου, βάζει τέλος σε μια πληγή 86 ετών στην καρδιά του έθνους μας”. 

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι με την μετατροπή του Ναού της Του Θεού Σοφίας ανυψώνει το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων ενώ η απόφαση του Κεμάλ να την μετατρέψει σε μουσείο ήταν λανθασμένη.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ακόμη μια θλιβερή εικόνα διαδραματίστηκε στο ναό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, όπου οι Τούρκοι υπό τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, πραγματοποίησαν προσευχή για την έναρξη του Μπαϊράμ, βεβηλώνοντας με την ενέργεια αυτή ακόμη μια φορά το ναό.

Όλα αυτά μάλιστα μια εβδομάδα μετά το σόου που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι με την προσευχή που έκαναν στις 24 Ιουλίου, σηματοδοτώντας έτσι το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη προσέλευση στο χώρο γύρο από την Αγία Σοφία πριν και και κατά τη διάρκεια της προσευχής, στην οποία συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη καθώς και ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Να σημειωθεί πως προσευχή για τη συγκεκριμένη μουσουλμανική γιορτή είχε να γίνει 86 χρόνια στην Αγία Σοφία.

Η βεβήλωση του ιστορικού ναού προκαλεί πόνο στους απανταχού χριστιανούς του κόσμου. Εκτός από τους μουσουλμάνους που προσκυνάνε υπάρχουν εικόνες με υποδήματα πάνω στις μαρμάρινες εισόδους του ναού χωρίς κανένα σεβασμό προς το κτήριο αλλά και με ανθρώπους να ξαπλώνουν στο πάτωμα της Αγίας Σοφίας. Πόσο θα κρατήσει η πληγή για τους χριστιανούς άραγε; 

Δείτε το σχετικό άρθρο για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. 

Άλλωστε και προχτές, Πέμπτη, ο κ. Ερντογάν, στο ίδιο ύφος, διαβεβαίωσε πως ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας.

«Θα συνεχίσουμε έως τέλους να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Anadolu. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να απειλήσει με «χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων», επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων