24/07/2020 24/07/2020 Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και περισυλλογής, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος συμμετείχε σήμερα στον Πανορθόδοξο θρήνο, λόγω της άνευ προηγουμένου, κατά την νεότερη ιστορία, βεβήλωσης του Ιερού παλλαδίου της Ορθοδοξίας, του Πανιέρου Ναού της του Θεού Σοφίας, στην Πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης Κωνσταντινούπολη. Με εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στις 12 το μεσημέρι ήχησαν...
24 Ιουλίου, 2020 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2020 - 21:52

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η ιστορία γράφεται μία φορά και δεν διαγράφεται»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η ιστορία γράφεται μία φορά και δεν διαγράφεται»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και περισυλλογής, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος συμμετείχε σήμερα στον Πανορθόδοξο θρήνο, λόγω της άνευ προηγουμένου, κατά την νεότερη ιστορία, βεβήλωσης του Ιερού παλλαδίου της Ορθοδοξίας, του Πανιέρου Ναού της του Θεού Σοφίας, στην Πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης Κωνσταντινούπολη.

Με εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των Ιερών Ναών και Μονών της Τοπικής Εκκλησίας, εις ένδειξιν πένθους, για την μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Χριστιανοσύνης σε εργαλείο πολιτικής και όργανο διέγερσης των πλέον καταδικαστέων αισθημάτων θρησκευτικού φανατισμού και παροξυσμού, που συνιστούν ντροπή και κόλαφο για την πολιτισμένη ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Το απόγευμα σε όλους τους Ναούς και τις Μονές, τελέστηκε ο Εσπερινός και η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας. Επίκεντρο του πανδήμου ιερού θρήνου ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου εν πληθούση Εκκλησία τελέστηκε ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, από τους Ιερείς του Ναού και πλειάδα Ιεροψαλτών, ως κατάθεση ψυχής στην Υπεραγία Θεοτόκο, προς την οποία ο πιστός λαός απευθύνθηκε με πόνο και υιική αγάπη, με τον διαχρονικό θρήνο της Αλώσεως «σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις…..» και το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, με πάλλουσα από την συγκίνηση φωνή, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλη αυτή η σύναξη του λαού είναι ένα ξέσπασμα της καρδιάς μας και απόψε είναι η ώρα της καρδιάς… Συγκεντρωθήκαμε εδώ, όχι για να διαδηλώσουμε με υψωμένες γροθιές τα εθνικά μας δίκαια και τους οραματισμούς μας, αλλά με υψωμένα χέρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό ζητούμε να μεσιτεύσει για την συγχώρηση των αμαρτιών μας και να δώσει το ποθούμενο της ψυχής μας στον πικραμένο και συχνά προδομένο λαό μας…»

Συμμετέχων στην ημέρα του ιερού Θρήνου, ο Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι «η ιστορία γράφεται μία φορά και δεν διαγράφεται. Η Αγιά Σοφιά ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η έκφραση φανατισμού και μισαλλοδοξίας εκ μέρους της γείτονος, η ύβρις κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού, θα επιφέρουν την νέμεση και την δικαίωση των διαχρονικών πόθων και δικαίων μας. Ζει Κύριος ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία στέκει αγέρωχη στους αιώνες από το Ιερό της Αγιά Σοφιάς, ευλογώντας ακόμα και τους διώκτες Της».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων