25/07/2020 25/07/2020 “Νέο ψεύτικο Σουλτάνο” χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πανιερ. Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος στο κήρυγμα του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τζούρτζεβι Στούποβι στο Μπέρανε του Μαυροβουνίου, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020. Ο Πανιερώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε επί την εορτή της Αγίας...
25 Ιουλίου, 2020 - 9:00

Επίσκοπος Νίκσιτς για Ερντογάν: “Νέος ψεύτικος Σουλτάνος”

Διαδώστε:
Επίσκοπος Νίκσιτς για Ερντογάν: “Νέος ψεύτικος Σουλτάνος”

“Νέο ψεύτικο Σουλτάνο” χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πανιερ. Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος στο κήρυγμα του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τζούρτζεβι Στούποβι στο Μπέρανε του Μαυροβουνίου, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

Ο Πανιερώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε επί την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας (με το παλαιό ημερολόγιο), και με αφορμή επίσης το θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.

Στο κήρυγμα του, μεταξύ άλλων, άσκησε δριμεία κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας ότι με την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος του ναού, οικειοποιείται κάτι που δεν του ανήκει. Επιπλέον, παρομοίασε την ενέργεια του Ερντογάν με τις ενέργειες που κάνουν οι “άθεες”, όπως τις χαρακτήρισε, αρχές του Μαυροβουνίου, οι οποίες “θέλουν να οικειοποιηθούν τους ιερούς χώρους λατρείας” στην χώρα μέσω του αμφιλεγόμενου Νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες.

“Σήμερα, με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αναβιώνει την Οθωμανική ιδεολογία στην Τουρκία, η Αγία Σοφία μετατρέπεται πάλι σε τζαμί. Είναι μια θλιβερή στιγμή για ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο και μαρτυρεί ένα πράγμα: ότι στα παλαιότερα χρόνια διαπράχθηκαν βιαιότητες εις βάρος αυτού του ιερού ναού και πολλών άλλων ιερών ναών του υποδουλωμένου Χριστιανισμού κατά την διάρκεια της Τουρκικής αυτοκρατορίας και ότι οι σημερινές αρχές στην Τουρκία δεν παρέκκλιναν από αυτές τις βιαιότητες, οικειοποιώντας κάτι που δεν είναι δικό τους. Θυμίζει εν πολλοίς αυτό που κάνουν οι άθεες αρχές στο Μαυροβούνιο. Θέλουν επίσης να οικειοποιηθούν τους ιερούς χώρους λατρείας και λένε: Κανένα πρόβλημα, θα συνεχίσετε να λειτουργείτε, παρότι αναφέρουν στον Νόμο ότι: Θα εξυπηρετούν τον σκοπό τους μέχρι η Κυβέρνηση να αποφασίσει διαφορετικά και μέχρι ο οποιοσδήποτε, στον οποίο εγγράφεται ο ιερός χώρος λατρείας, να καθορίσει την χρήση του. Εάν μετεγγράφηκε με την βία, τότε τι μπορούμε να περιμένουμε; Τα ίδια και χειρότερα από αυτά που διαπράττει ο νέος ψεύτικος Σουλτάνος Ερντογάν.”, – τόνισε ο Πανιερώτατος.

 

Πανιερ. Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος

 

Επίσης, διαβάστε επιπλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κήρυγμα του Πανιερωτάτου

Για το δέσιμο που συνδέει τους Χριστιανούς με την Αγιά Σοφιά και την σημασία του ναού:

“Ολοι οι Χριστιανοί είναι δεμένοι με αυτό τον ναό. Ήταν ο κύριος ναός στην εποχή του αδιαίρετου Χριστιανισμού, μεγαλοπρεπής. Είναι περιττό να πούμε για το πόσο σημαντικός είναι για εμάς τους Χριστιανούς και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο από ιστορική, και ιδιαίτερα από καλλιτεχνική και θεολογική, άποψη.”

Για το δέσιμο που συνδέει τους Έλληνες με την Αγιά Σοφιά και την Κωνσταντινούπολη:

“Βεβαίως, ο Ελληνικός λαός είναι περισσότερο δεμένος με την Κωνσταντινούπολη, με την Αγία Σοφία, με άλλους ναούς που έχουν υποφέρει εκεί, είναι ένα σύμβολο όλων των ναών που έχουν υποφέρει, και ειδικά οι Ορθόδοξοι λαοί είναι συνδεδεμένοι με αυτόν τον ιερό ναό. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι όταν ο Μεγάλος Ρώσος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος έστειλε τους απεσταλμένους του να μάθουν πως είναι οι θρησκείες του κόσμου και να του αναφέρουν πως ο Ρωσικός λαός να επιλέξει μία από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τότε αυτοί οι απεσταλμένοι φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη και μπαίνοντας στην Αγία Σοφία, ήταν έκπληκτοι σε τέτοιο βαθμό που είπαν: “Δεν ξέραμε αν παρευρισκόμασταν σε Ακολουθία στον ουρανό ή στην γη”.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμφιλόχιος: «Αποτίουμε τιμή στην Αγία Σοφία, που παραμένει άφθαρτη»

 

 

 

 

 


Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων