28/09/2020 28/09/2020 Κανονικά αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο για την Αγία Σοφία στο τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) Το συμπόσιο αυτό θα διενεργηθεί με αφορμή την Εβδομάδα Τζαμιών και Θρησκευτικών Λειτουργών που τιμάται κάθε χρόνο στην Τουρκία 1-7 Οκτωβρίου. Θα διαρκέσει...
28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2020 - 9:00

Ερμπάς: «Η Αγιά Σοφιά σύμβολο τουρκικής κληρονομίας»

Διαδώστε:
Ερμπάς: «Η Αγιά Σοφιά σύμβολο τουρκικής κληρονομίας»

Κανονικά αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο για την Αγία Σοφία στο τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet)

Το συμπόσιο αυτό θα διενεργηθεί με αφορμή την Εβδομάδα Τζαμιών και Θρησκευτικών Λειτουργών που τιμάται κάθε χρόνο στην Τουρκία 1-7 Οκτωβρίου. Θα διαρκέσει για 3 ημέρες, και περίπου 30 επιστήμονες θα μιλήσουν για τον ρόλο των τζαμιών στον πολιτισμό της Τουρκίας και ειδικά για «την συμβολή της Αγία Σοφίας στην τουρκική κληρονομιά».

Ο πανίσχυρος θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας, και δεξί χέρι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι όλα είναι έτοιμα για το συνέδριο, στόχος του οποίου είναι «να ρίξει φως στην ιστορία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και στις αλλαγές που γνώρισε, να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που περιέχει, ιδίως όσον αφορά την ιστορία των θρησκειών και των τουρκο-ισλαμικών τεχνών, και να εξετάσει τη μοναδική αξία του μεγάλου ναού στον πολιτισμό». Υπογράμμισε δε, ότι «η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο της τουρκικής κληρονομιάς»
Ήδη η DIYANET έχει αποστείλει επιστολή στις εθνικές περιφερειακές εκπαιδευτικές διευθύνσεις, για τη συμμετοχή των μελών τους στο συμπόσιο, με στόχο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για την ιστορία της Αγίας Σοφίας, «ως σύμβολο κατάκτησης της Δύσης από τους Οθωμανούς»

Στελέχη της Diyanet με δηλώσεις τους στον τουρκικό τύπο, τονίζουν ότι το συμπόσιο αυτό θα ρίξει άπλετο φως «στην ιστορική αλήθεια» και θα δώσει απαντήσεις σε όλους όσοι αντέδρασαν στην απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος
Το συμπόσιο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες: α) Ιστορία (κατασκευή και ανάπτυξη) της Αγίας Σοφίας, β) Η Αγία Σοφία από την προοπτική της Ιστορίας, της Επιστήμης και της Λατρείας, γ) Η αρχιτεκτονική και η τέχνη της Αγίας Σοφίας και δ) η συνδρομή του τζαμιού της Αγίας Σοφίας στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό
Ο Αλί Ερμπάς υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί το εφαλτήριο για νέα τζαμιά που προγραμματίζεται να χτιστούν σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να μπορούν να προσεύχονται Κάλεσε επίσης τους δασκάλους να διδάσκουν στα παιδιά τις αρχές του Ισλάμ: «Όλοι οι δάσκαλοί μας πρέπει να ενεργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Η δικαιοσύνη, η γνώση, η σοφία, είναι οι πιο σημαντικές αρχές για να επιβιώσει ένα έθνος. Χτίζουμε τζαμιά και σχολεία»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων