20/04/2022 20/04/2022 Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού για την βεβήλωση για ακόμη μια φορά της Αγιά Σοφιάς καθώς, μετά την αλλαγή του καθεστώτος και τη μετατροπή του ναού – συμβόλου για τον χριστιανισμό σε τζαμί, η Τουρκία φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για την τύχη του Μνημείου, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO....
20 Απριλίου, 2022 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 - 16:31

Η αδιαφορία για την Αγιά Σοφιά οδηγεί σε βανδαλισμούς – Έντονες αντιδράσεις για τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Διαδώστε:
Η αδιαφορία για την Αγιά Σοφιά οδηγεί σε βανδαλισμούς – Έντονες αντιδράσεις για τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού για την βεβήλωση για ακόμη μια φορά της Αγιά Σοφιάς καθώς, μετά την αλλαγή του καθεστώτος και τη μετατροπή του ναού – συμβόλου για τον χριστιανισμό σε τζαμί, η Τουρκία φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για την τύχη του Μνημείου, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στο στόχαστρο των βανδάλων βρέθηκε η Αυτοκρατορική Πύλη στην οποία έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας να βρίσκονται σε αναστάτωση. Μετά τα σκουπίδια που είδαμε κατά το παρελθόν να συνοδεύονται στον περιβάλλοντα χώρο της Αγιά Σοφιάς, της κουρτίνες που τοποθετήθηκαν για να κρύψουν όσα ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει, δηλαδή τις τοιχογραφίες, αλλά και τα καλέσματα δια της σπάθης του ιμάμη, τώρα ήρθε να προστεθεί και αυτό το γεγονός.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να υπενθυμίσει ότι μετά την μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2020, η Τουρκία προκαλεί με τις ενέργειες της την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με τους αρμόδιους διεθνείς φορείς να παραμένουν θεατές χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ζήτημα.

ΥΠΕΞ: “Οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πέραν της καταδίκης του συμβάντος, ζήτησε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργείο Πολιτισμού: Βίαιη και βάρβαρη ενέργεια

Το Υπουργείο Πολιτισμού από τη πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για τον βανδαλισμό του μνημείου. Όπως επισημαίνει κάθε βανδαλισμός ενός μνημείου είναι βίαιος και βάρβαρος, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μνημείο όπως η Αγία Σοφία.

“Ο βανδαλισμός οποιουδήποτε μνημείου είναι πράξη αποτρόπαια, βίαιη και βάρβαρη. Πολλώ μάλλον όταν η πράξη αφορά σε μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγεγραμμένο στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη”, αναφέρει.

Παράλληλα καλεί τους αρμοδίους να προβούν στην άμεση αποκατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης και οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού να τύχουν των ανάλογων συνεπειών. “Οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης από τις προκληθείσες ζημίες και οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού να τύχουν ανάλογων των συνεπειών”.

Κατρούγκαλος: Ο βανδαλισμός απαιτεί άμεση και ισχυρή αντίδραση

Την αντίδραση της κυβέρνησης στον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης Αγίας Σοφίας, ζητά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας απαιτεί άμεση και ισχυρή αντίδραση. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωστοποιήσει στα διεθνή φόρα τη βεβήλωση και να απαιτήσει από το τουρκικό κράτος την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Η καταγγελία

Μετά από καταγγελία στην Εταιρεία Ιστορίας Τέχνης, επιστήμονες Ιστορικοί Τέχνης μετέβησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η ιστορική πύλη, φωτογράφισαν το σημείο  που δείχνει ότι έχει υποστεί φθορές και μοιράστηκαν τη φωτογραφία στα κοινωνικά μέσα.

Έτσι, οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν το κατεστραμμένο ξύλο στην Αυτοκρατορική Πύλη, η οποία λέγεται ότι φτιάχτηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε (από βελανιδιά).

Η Εταιρεία Ιστορίας της Τέχνης, σε ανάρτησή της στο Twitter, παρουσιάζει μια φωτογραφία από τις φθορές στην Πύλη, η οποία τραβήχτηκε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Ακόμα, επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία» και σημειώνει ότι εάν το πρόβλημα την πόρτα είχε αντιμετωπιστεί το 2017 και είχαν ληφθεί μέτρα, τότε η πόρτα δεν θα είχε αυτή τη μορφή σήμερα.

«Τώρα η πόρτα πρέπει να προστατευθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης», αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα που έφερε το θέμα στην επιφάνεια, η Εταιρεία Ιστορίας της Τέχνης ζήτησε από τις Αρχές να γίνει έρευνα και να βρεθούν οι δράστες της ζημιάς, μέσα από τις κάμερες ασφαλείας.

Η ενέργεια διαψεύδει τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ημέρα ακριβώς μετά την προκλητική ανάρτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Κιράν Σελίμ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, στις 18 Απριλίου, όπως είχε γράψει το ope.gr. Ο ίδιος συμπεριλαμβάνει στην πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας την Αγία Σοφία, και τονίζει ότι “η Τουρκία θα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς”.

Συγκεκριμένα, ο Γιαβούζ Κιράν Σελίμ ανέφερε: “Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς. Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς”. Και φυσικά η ανάρτηση του υφυπουργού συνοδεύεται από την φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

Οι εξελίξεις όμως τον πρόλαβαν καθώς με την βεβήλωση της Αυτοκρατορικής Πύλης αποδείχθηκε πόσο η Τουρκία σέβεται το μνημείο!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων