05/09/2022 06/09/2022 Στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που διεξάγεται στην Καρλσρούη, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ, με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον οποίο παρουσιάζονται 37 εμβληματικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία του Θεού, από τη Σκωτία και την Κύπρο μέχρι...
05 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:21
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 2:38

Η ΔΣΟ στην Καρλσρούη: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στο επίκεντρο

Διαδώστε:
Η ΔΣΟ στην Καρλσρούη: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στο επίκεντρο

Στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που διεξάγεται στην Καρλσρούη, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ, με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον οποίο παρουσιάζονται 37 εμβληματικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία του Θεού, από τη Σκωτία και την Κύπρο μέχρι την Κίνα.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην παγκόσμια εκστρατεία της ΔΣΟ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.

«Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας για την απήχηση που είχε η καμπάνια μας για την Αγία Σοφία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη, καθώς σε αυτήν προσήλθαν σημαντικές προσωπικότητες από διάφορες Εκκλησίες. Είχαμε και εδώ την ευκαιρία να διαδώσουμε το μήνυμα για την ανάγκη ομόθυμης καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και άλλων χριστιανικών ναών σε τζαμιά. Ένα οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει, μετά τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων), τη  Γενοκτονία της Μνήμης. Και ο λόγος μας νομίζω βρήκε ευήκοα ώτα, κρίνοντας και από την αμέριστη συμπαράσταση που προσέφερε, με την δημόσια τοποθέτησή του, στην εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, π. Ioan Sauca».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας των επαφών που είχε στην Καρλσρούη.

 

Ιεραποστολικό έργο 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μαζί με τον βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ. Ion Vulpescu, και τον βουλευτή της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνο Μουσιούτα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκη, παρέστησαν στη Λειτουργία, που χοροστάτησε ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με εκπρόσωπους των Ορθόδοξων αποστολών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που διεξήχθη στη γερμανική πόλη.

 

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκη.

 

Ακολούθως, ο επικεφαλής της ΔΣΟ αντήλλαξε απόψεις για τις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ο Τόμος της ΔΣΟ για τις Αγίες Σοφίες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

 

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

 

Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, για το ιεραποστολικό έργο που διεξάγει το δευτερόθρονο Πατριαρχείο στη Μαύρη Ήπειρο και τους συνεχάρη για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, που επιτυγχάνονται υπό δυσχερείς συνθήκες. Μάλιστα, οι Ορθόδοξοι Αφρικανοί, στο πρόσωπο του Έλληνα βουλευτή, εξέφρασαν τις ευχαριστήριες τους προς τον Ορθόδοξο ελληνικό λαό για την συμβολή του στον ευαγγελισμό των λαών της Αφρικής με τη στήριξη της ιεραποστολής. 

Επιπλέον, ο Έλληνας βουλευτής με τον βουλευτή της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνο Μουσιούτα προσέφεραν στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, αναμνηστικό με κλάδο ελαίας, σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, για τις προσπάθειες που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταβάλλει διαχρονικά για την ενότητα των Ορθοδόξων στον διαθρησκειακό διάλογο.

 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο βουλευτής της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνος Μουσιούτας προσφέρουν αναμνηστικό στο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ.

 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του σημείωσε ότι «στις επαφές με εκπροσώπους των Εκκλησιών, υπογραμμίσαμε σε όλους τους τόνους, τη θέση μας για την αποκατάσταση της ειρήνης, της διεθνούς νομιμότητας, και την ανάγκη συμβολής των Εκκλησιών στην ανεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης. Και ομολογώ ότι μας χαροποίησε το σφρίγος που συνεχίζει να δείχνει η οικουμενική Ορθοδοξία, η οποία εκπροσωπήθηκε εδώ στην Καρλσρούη, και ιδιαίτερα οι αντιπρόσωποι από τις περιοχές που εργάζονται, σιωπηρά αλλά τόσο γόνιμα, οι ιεραποστολές».

Η υπό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο αντιπροσωπεία της ΔΣΟ εκκλησιάστηκε στην λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ορθόδοξων αποστολών στην Καρλσρούη.

 

(Κεντρική φωτογραφία: Ο ΓΓ της ΔΣΟ με μέλη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων