29/09/2020 29/09/2020 Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την UNESCO αλλά και από το Δίκτυο Πόλεων που Μαθαίνουν του Διεθνούς Οργανισμού, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητεί  ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης. Στην επιστολή του κ. Καλογιάννη απάντησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO, κ. Ντέιβιντ Ατσοαρένα, ο οποίος αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έχει κάνει...
29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2020 - 9:13

Η UNESCO επιμένει στον διάλογο για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Η UNESCO επιμένει στον διάλογο για την Αγία Σοφία

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την UNESCO αλλά και από το Δίκτυο Πόλεων που Μαθαίνουν του Διεθνούς Οργανισμού, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητεί  ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.

Στην επιστολή του κ. Καλογιάννη απάντησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO, κ. Ντέιβιντ Ατσοαρένα, ο οποίος αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έχει κάνει η UNESCO προς την Τουρκία όπως την έκφραση της βαθιάς θλίψης από τη γενική διευθύντρια της UNESCO Andrey Azoulay προς τις τουρκικές αρχές, αλλά και την έκκληση της UNESCO προς την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογος χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την επιστολή που φέρνει στο φως ο ιστότοπος eleftheria.gr,  η UNESCO απευθύνθηκε στις Τουρκικές Αρχές να ξεκινήσει διάλογος χωρίς καθυστέρηση, με σκοπό να εμποδίσουν οποιαδήποτε επιζήμια επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτού του μνημείου πολιτισμικής κληρονομιάς, η κατάσταση της συντήρησης του οποίου θα εξεταστεί από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρία της.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης σχολιάζοντας στην «Ε» την απάντηση του κ. Ατσοαρένα τονίζει ότι ο Δήμος θα επιμείνει επαναθέτοντας επιτακτικά το θέμα εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις υπαναχώρησης από την πλευρά της Τουρκίας, αφού οι ενέργειες της UNESCO, απ’ ό,τι φαίνεται δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη γείτονα. Επιμονή που όπως φαίνεται εδράζεται και εκπορεύεται από τη μη ικανοποιητική απάντηση Ατσοαρένα αλλά και γενικότερα από το ελλιπές και άτονο πλαίσιο δράσης με το οποίο επέλεξε να αντιδράσει η UNESCO.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΤΣΟΑΡΕΝΑ
Στην απαντητική επιστολή του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO κ. Ντέιβιντ Ατσοαρένα αναφέρει ότι: «Αγαπητέ δήμαρχε, Σας απαντώ στην επιστολή σας που ακολούθησε την απόφαση των Τουρκικών Αρχών να αλλάξουν τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην ανακοίνωσή της στις 10 Ιουλίου 2020, η γενική διευθύντρια της UNESCO Andrey Azoulay εξέφρασε βαθιά θλίψη ως προς την απόφαση των Τουρκικών Αρχών, η οποία πάρθηκε χωρίς διάλογο ή προηγούμενη ενημέρωση, να αλλάξουν τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ενός μνημείου, ο χαρακτηρισμός του οποίου ως Μουσείου, λειτουργούσε ως μοναδική μαρτυρία της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία ανά τους αιώνες. Η UNESCO απευθύνθηκε στις Τουρκικές Αρχές να ξεκινήσει διάλογος χωρίς καθυστέρηση, με σκοπό να εμποδίσουν οποιαδήποτε επιζήμια επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτού του μνημείου πολιτισμικής κληρονομιάς, η κατάσταση της συντήρησης του οποίου θα εξεταστεί από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρία της.
Με βάση αυτήν την απόφαση, η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης για την Ιθαγένεια έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική. Εμείς στο Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης της UNESCO θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Παγκόσμιο Δίκτυο Learning Cities της UNESCO για να ενισχύσουμε περαιτέρω την αγωγή των Πολιτών στη βάση της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης.
Σας είμαι ευγνώμων όπως και σε όλη την ομάδα της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» και προς όλα τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Learning Cities για το εξαίρετο έργο που επιτελείτε προάγοντας και στηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες που επιτρέπουν στους ενεργούς πολίτες να αποτελέσουν μέρος μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας κοινότητας βασισμένης στις αρχές της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.
Περιμένω με ανυπομονησία το διαδικτυακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020, και τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων» αναφέρεται στην απάντηση του κ. Ατσοαρένα.
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ
Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης θέτει ως χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβρη, όταν και θα πραγματοποιηθεί το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», και εάν έως τότε η γείτονα δεν υπαναχωρήσει από τη θλιβερή μονομερή της ενέργεια τότε θα επανέλθει και θα θέσει εκ νέου το ζήτημα.
Αναλυτικά ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι «Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μάς πλήγωσε όλους. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της απόφασης των τουρκικών αρχών.
Παράλληλα, ο Δήμος έπρεπε να εκφράσει τη θέση του και στη διαμαρτυρία του στους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει και κυρίως στην UNESCO που είναι ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς. Όπως είναι γνωστό, η Λάρισα είναι μέλος του διεθνούς δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και μάλιστα έχει βραβευτεί από την ίδια της UNESCO για τις δράσεις της. Με την επιστολή του στον διευθυντή του Δικτύου κ. Ατσοαρένα, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών.
Η απάντηση του κ. Ατσοαρένα αναφέρεται στις ενέργειες της UNESCO, οι οποίες ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη γείτονα. Πάντως, με την ευκαιρία της ανάληψης της διοργάνωσης από τη Λάρισα, του διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα θέσουμε εκ νέου το ζήτημα, εάν, μέχρι τότε, δεν υπάρξουν ενδείξεις υπαναχώρησης από την πλευρά της Τουρκίας».

Πηγή: eleftheria.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων