29/07/2020 29/07/2020 Ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών στην Κορέα (και η οποία δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Κορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου), με την οποία καταδικάζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία τονίζοντας ότι “Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα” ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης των κορεατών...
29 Ιουλίου, 2020 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2020 - 23:07

Και η Κορέα αντιδρά για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Και η Κορέα αντιδρά για την Αγία Σοφία

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών στην Κορέα (και η οποία δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Κορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου), με την οποία καταδικάζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία τονίζοντας ότι “Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα” ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης των κορεατών στην Τουρκία ήταν “να πάνε ως προσκυνητές για να δουν και να θαυμάσουν το αρχαιότερο και ομορφότερο χριστιανικό μνημείο του κόσμου”.

Διαβάστε αναλυτικά:

Mε βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί από την Κυβέρνηση της Τουρκίας και με την παρούσα δήλωσή μας διαμαρτυρόμαστε έντονα γι᾽ αυτό το απρόσμενο και θλιβερό γεγονός.

Η απόφαση αυτή παραβιάζει άμεσα την συμφωνία με την UNESCO, η οποία όρισε την Αγία Σοφία ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» το 1985.

Η Αγία Σοφία κτίστηκε, όπως είναι γνωστόν, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α´ ως χριστιανικός ναός και ήταν από το 537 έως το 1453 ο καθεδρικός ναός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ την μετέτρεψε το 1934 από τζαμί σε μουσείο. Και μ᾽ αυτή την ιδιότητά του, το χριστιανικό αυτό μνημείο, λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως σημείο ενότητας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η μετατροπή του όμως και πάλι σε τζαμί, είναι μια οπισθοδρόμηση στην Ιστορία, που προσβάλει το μνημείο και την αποστολή του. Εάν θα έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του μνημείου αυτού, αυτή θα ήταν να δοθεί και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκε για 916 χρόνια.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την οποία έκανε λίγο πριν από την πρόσφατη απόφαση της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ότι «Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα» και ότι «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ».

Εκατομμύρια Κορεατών χριστιανών με την πρόσφατη αυτή απόφαση ένιωσαν μεγάλη απογοήτευση. Επιπλέον είναι πολύ προβληματισμένοι, εάν είναι πλέον σκόπιμο να επισκέπτονται την Τουρκία, αφού ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να πάνε ως προσκυνητές για να δουν και να θαυμάσουν το αρχαιότερο και ομορφότερο χριστιανικό μνημείο του κόσμου.

Ενώνοντας την φωνή μας με τις φωνές διαμαρτυρίας όλων των ανθρώπων από κάθε σημείο της γης, προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα αντιληφθεί το μεγάλο λάθος της απόφασής της και θα θελήσει να επαναφέρει την Αγία Σοφία στο προηγούμενο νομικό καθεστώς της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων