28/03/2024 29/03/2024 Από τις 6 Οκτωβρίου 2023 έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης του δεύτερου σταδίου στην Αγία Σοφία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό δίκτυο star.com από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης θα γίνουν εργασίες σε χώρους, όπως η πρόσοψη και ο μιναρές που συνθέτουν το εξωτερικό...
28 Μαρτίου, 2024 - 20:08
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2024 - 0:20

Ξηλώθηκε μιναρές κατά την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Ξηλώθηκε μιναρές κατά την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας

Από τις 6 Οκτωβρίου 2023 έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης του δεύτερου σταδίου στην Αγία Σοφία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό δίκτυο star.com από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης θα γίνουν εργασίες σε χώρους, όπως η πρόσοψη και ο μιναρές που συνθέτουν το εξωτερικό του ναού. Πρώτον, η περίμετρος έκλεισε για την περιοχή εργασίας και δεύτερον η κατασκευή πλατφόρμας μιναρέ από χάλυβα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το εγκεκριμένο έργο για την αποξήλωση του Μιναρέ Beyazıt.

Στην πλατφόρμα του μιναρέ τοποθετηθήκαν σκαλωσιές. Στην απόφαση της επιστημονικής επιτροπής με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να τυλιχτεί η ολοκληρωμένη σκαλωσιά του μιναρέ με πυρίμαχο δίχτυ με διάκενο 1,5 εκατοστού για λόγους ασφαλείας. Ο μιναρές αποξηλώθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Συντήρησης.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου στατικού έργου θα πραγματοποιηθεί η ενίσχυση και η απαραίτητη λιθοδομή του μιναρέ. Μετά την αποξήλωση του μιναρέ, αφαιρέθηκε το κατεστραμμένο μολύβδινο κάλυμμα του μιναρέ και οι παλιές τσόχες κάτω από αυτό.

Το σημείο που είχε πάρει νερό και είχε φθαρεί αφαιρέθηκε προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχει ένας μονοκόμματος ιστός 18 μέτρων και 16 ιστοί μήκους περίπου 11 μέτρων που τον στηρίζουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων