29/07/2020 30/07/2020 Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήμερα το πρωί, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντάς την στενάχωρη και δυσάρεστη, αλλά όχι ελληνοτουρκική διαφορά. Ακολούθως, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί σχετικά, έχοντας απευθυνθεί σε...
29 Ιουλίου, 2020 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2020 - 1:04

ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά

Διαδώστε:
ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήμερα το πρωί, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντάς την στενάχωρη και δυσάρεστη, αλλά όχι ελληνοτουρκική διαφορά. Ακολούθως, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί σχετικά, έχοντας απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση.

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, όμως δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο κ. Δένδιας σχετικά.

Όσον αφορά τα προβλήματα με την Τουρκία σε εθνικό επίπεδο, ο ίδιος τόνισε:

«Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης».

«Η ελληνική πλευρά διαχρονικά επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Μόνο συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν θα διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Επί αυτή της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη, προσθέτοντας: «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Σχολιάζοντας, πάντως, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Τουρκία, ο κύριος Δένδιας ήταν ελαφρά καυστικός… «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι ο πιο γρήγορος μηχανισμός στον πλανήτη», είπε σαν να μιλάει για μια παρέα που δεν μπορεί να αποφασίσει πού θα πάει όταν βγει…

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων