24/07/2020 24/07/2020 Με αφορμή τη σημερινή όλως αδικαιολόγητη βεβήλωση του ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που βαθιά έχει πληγώσει κάθε ελληνική και χριστιανική ψυχή, ο Σεβασμιώτατος Μητρο­πολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, παροτρύνει τον ελληνικό λαό να εκπληρώσει τώρα το τάμα του Έθνους, προβαίνοντας στην εξής δήλωση: «Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, σε απάντηση της...
24 Ιουλίου, 2020 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2020 - 14:14

Μητρ. Μεσογαίας: «Εκπληρώνουμε το τάμα των ηρωικών προγόνων μας»

Διαδώστε:
Μητρ. Μεσογαίας: «Εκπληρώνουμε το τάμα των ηρωικών προγόνων μας»

Με αφορμή τη σημερινή όλως αδικαιολόγητη βεβήλωση του ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που βαθιά έχει πληγώσει κάθε ελληνική και χριστιανική ψυχή, ο Σεβασμιώτατος Μητρο­πολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, παροτρύνει τον ελληνικό λαό να εκπληρώσει τώρα το τάμα του Έθνους, προβαίνοντας στην εξής δήλωση:

«Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, σε απάντηση της ασεβούς προκλήσεως και προσβολής της Τουρκίας να μετατρέψει τον ιστορικό χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου και τη βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας, σύσσωμος ο Ελληνικός λαός να αναλάβει την ανοικοδόμηση νέου επιβλητικού ναού Της του Θεού Σοφίας, μάλιστα σε εκπλήρωση και του παλαιότερου Τάματος των ηρωικών προγόνων μας».

Μάλιστα, η πρόταση του Σεβασμιωτάτου είναι να γίνει ο ναός «στην είσοδο της χώρας μας από τον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, πάνω στον λόφο Χούζμουζα Παιανίας, δηλαδή στον χώρο που προ εικοσαετίας είχε οριστεί και δεν τελεσφόρησε να κτιστεί το Ισλαμικό Τέμενος».

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία ανακοίνωνε στους πιστούς της Μητροπόλεώς του το πώς επιθυμεί να απαντήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τότε είχε δηλώσει πως ετοιμάζεται να δώσει σάρκα και οστά σε ένα νέο Τάμα: μια μικρή Αγιά Σοφιά στη Μητρόπολή του και συγκεκριμένα σε οικόπεδο στον Γέρακα Αττικής.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της 18ης Ιουλίου:

«Προς τους ευ­σε­βείς χρι­στι­α­νούς της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τις μέρες αυτές, εκτός από την όλη δοκιμασία της πανδημίας που μαστίζει και απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και έχει ανατρέψει τα πάντα, ζούμε κυρίως μια γενικευμένη προσβολή των ιερών μυστηρίων, της θείας λατρείας, της πίστεως αλλά και του ίδιου του προσώ­που του Θεού. Οι Πατέρες μας μας κληροδότησαν την πίστη στα σωστικά μυστήρια, αναλλοίωτη την διδασκαλία του Χριστού, και την ανάγκη της θείας λατρείας. Έτσι καθιερώθηκε ο τύπος της θείας λειτουργίας, οι ιερές ακολουθίες και οι χώροι της λατρείας του Θεού.

Κορύφωση της πίστεώς τους ήταν η προσπάθεια να δημιουργήσουν στη γη ένα σημείο αναφοράς προς την Σοφία και τον Λόγο του Θεού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, έναν ναό που να αντανακλά τη δόξα του Θεού στον κόσμο μας. Και το πέτυχαν με πολύ κόπο, με αξιοποίηση των ιδιοφυών χαρι­σμάτων, με την βούληση των αρχόντων τους, με μεγάλη πίστη και ευλάβεια. Έφτιαξαν με πολλή προσευχή έναν χώρο λατρείας του αληθινού Θεού.

Έτσι κατασκευάσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ένας ναός ποτισμένος με δάκρυα προσευχής, με θυμιάματα και ύμνους δοξολογίας, με παρακλήσεις και ιστορικά τάματα, με ήχους καμπανών και σημάντρων, με τη σφραγίδα της συγκλονιστικής ιστορίας του Βυζαντίου και της Ρωμηοσύνης, με μαρτυρικό αίμα και θυσίες, με ατέλειωτες λειτουργίες και ακολουθίες. Ένα επίγειο αριστούργημα της πίστεως και του πνευματικού πολιτισμού. Μια απόδειξη του θεοΐδρυτου χαρακτήρα της Ορθόδοξης Πίστης και Εκκλησίας μας.

Αυτό το ιερό του Έθνους και της Πίστεως, ύστερα από 900 χρόνια θείας λατρείας, βεβηλώ­θηκε για 500 και πλέον χρόνια καθώς με βιαιότητα και ασέβεια λειτούργησε ως τζαμί. Τα τελευταία 86 χρόνια αναγνωρίσθηκε ως μουσείο, ως μνημείο παγκό­σμιας κληρονομιάς και ως παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Όσο και αν αυτό έδειχνε κοσμικού τύπου σεβασμό, δεν έπαυε να αποτελεί απομείωση της αλήθειας του και ανίερη προσβολή.

Η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της πάλι σε μουσουλμανικό τζαμί πραγματικά τάραξε όλους μας ως Γένος και ως Έθνος. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί καμμία ανάγκη. Είναι καθαρά μια απόφαση πολιτικής σκοπι­μότητος, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και προκλήσεως, εθνικιστικής κακότητος και εμπαθείας, ιστορικής ασέβειας όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά κυρίως στην πίστη μας στον Χριστό, στην όντως Σοφία του Θεού.

Όλοι μας και ως Έθνος και ως Ρωμηοσύνη και ως Ορθόδοξοι πονάμε. Πονάει η ιστορία μας, πονάει η θρησκευτική συνείδησή μας, πονάει η ελπίδα μας, πονάει η πίστη μας, πολύτιμοι θησαυροί όλα αυτά που όμως με κανέναν τρόπο δεν τα χάνουμε γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά και την συνείδησή μας. Μας πληγώνει η πνευματική αδιαφορία του χριστιανικού κόσμου. Δεν μας ξενίζει όμως. Χωρίς την πίστη χάνεται ο χριστιανισμός… των χριστιανών.

Η Μητρόπολή μας, σαν μια απάντηση στην πρόκληση ανακοινώνει ότι ήδη ξεκινάει ανέγερση ναού της του Θεού Σοφίας, σε οικόπεδο στον Γέρακα. Αυτό είναι το νέο Τάμα μας· μια μικρή Αγιά Σοφιά στη Μητρόπολή μας.

Παράλληλα, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα της νέας βεβη­λώ­σεως της Αγιάς Σοφιάς, στις 7:00 μ.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (Κανόνας και όλοι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας) σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς της Μητροπόλεώς μας, όπου σας καλώ όλους να ψάλουμε μαζί το «Τη Υπερμάχω», το οποίο και καθιερούται πλέον ως κοντάκιο σε όλες τις θείες λειτουργίες και πανηγύρεις.

Ευχή μας τέλος είναι, τώρα που η Αγιά Σοφιά παραδίδεται σε θρησκευτική χρη­ση, σε μουσουλμανική προσευχή, να αρχίσει ένας αγώνας να μπορεί να χρησι­μοποιηθεί και για Ορθόδοξη λατρεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, ευκαιριακώς, με ακάλυπτες τις ψηφιδωτές εικόνες, αντηχούντων των εκκλησια­στικών ύμνων, ζωντανεύοντας τον αρχικό σκοπό και λόγο της.

Μετά πατρικών ευχών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ῾Ὁ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικόλαος»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων