25/07/2020 26/07/2020 Στην Αγία Σοφία αναφέρθηκε στο χθεσινό κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, μετά τη Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της Μόσχας, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Πάντων Θλιβομένων Χαρά. Ο εκπρόσωπος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Εξωτερικές Σχέσεις έκανε λόγο για ημέρα θλίψης σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, ωστόσο πέρασε το μήνυμα ότι...
25 Ιουλίου, 2020 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2020 - 18:30

Μητροπολίτης Ιλαρίων για Αγια Σοφιά: «Θρηνούμε – Εκεί γίναμε ορθόδοξοι!»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ιλαρίων για Αγια Σοφιά: «Θρηνούμε – Εκεί γίναμε ορθόδοξοι!»

Στην Αγία Σοφία αναφέρθηκε στο χθεσινό κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, μετά τη Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της Μόσχας, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Πάντων Θλιβομένων Χαρά. Ο εκπρόσωπος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Εξωτερικές Σχέσεις έκανε λόγο για ημέρα θλίψης σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, ωστόσο πέρασε το μήνυμα ότι «η Αγία Σοφία θα μείνει για πάντα, για όλους τους ορθόδοξους, εκκλησία αφιερωμένη στη Σοφία του Κυρίου Ιησού Χριστού».

Στις 24 Ιουλίου 2020, ημέρα εορτασμού της πριγκίπισσας και Αγίας Ισαποστόλου Όλγας (με το παλαιό ημερολόγιο), ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έπιασε το νήμα από την αρχή, υπενθυμίζοντας στο ποίμνιο ότι ο εγγονός της πριγκίπισσας Όλγας, Βλαδίμηρος, ήταν εκείνος ο οποίος διέδωσε την Ορθοδοξία στους Ρως (Ρώσους) και μάλιστα βαφτίστηκε από τον τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Του Θεού Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα ήθελα να σας πω γι ‘αυτό, γιατί σήμερα μια μουσουλμανική προσευχή θα γίνει σε αυτόν τον ναό για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι η απόφαση των σημερινών Τούρκων ηγεμόνων – μια απόφαση για την οποία μίλησαν τόσο ο Παναγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος, όσο και η Ιερά Σύνοδος μας, καθώς και οι πρωτεύοντες άλλων Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Αλλά δεν είναι συνηθισμένο οι Τούρκοι ηγέτες να ακούνε τις φωνές των Ορθόδοξων λαών»…

«Ο ναός αυτός είχε καταπληκτική αρχιτεκτονική με εξίσου καταπληκτικά εσωτερική διακόσμηση και πολύτιμα ψηφιδωτά. Χρυσός ουρανός έλαμπε πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων και δεν είναι τυχαίο ότι εκείνοι οι απεσταλμένοι του πρίγκιπα, που μπήκαν στο ναό της Αγίας Σοφίας, δεν ήξεραν αν βρίσκονται στη γη ή στον ουρανό, γιατί δεν είχε δει ποτέ κανείς τόση ομορφιά να δημιουργήθηκε από ανθρώπινα χέρια!

Το 1934 ο ναός αυτός μετατράπηκε σε μουσείο από τζαμί, που τον είχαν κάνει οι Οθωμανοί. Μόνο τους τελευταίους μήνες ξανάρχισαν οι συζητήσεις για να ξαναγίνει τζαμί και σήμερα σε αυτό το ναό γίνεται η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Αλλά για μας, τους ορθοδόξους χριστιανούς, η Αγία Σοφία θα παραμείνει για πάντα ναός, αφιερωμένος στον Κύριο Ιησού Χριστό. Η σοφία είναι η Σοφία του Θεού, ένα από τα ονόματα του Σωτήρα μας. Ο ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκε προς τιμήν του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Θρηνούμε για το γεγονός ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στερείται τώρα της ευλογίας και χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Αλλά βλέπουμε ότι το έλεος του Θεού σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εκλείπει. Κάπου συνεχίζουν να μολύνουν κάποιους ναούς, αλλά κάπου αλλού χτίζονται νέοι, μεγαλοπρεπείς καθεδρικοί. Ένας από αυτούς είναι χτισμένος κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας και είναι ο ναός του αγίου Σάββα στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Στο ΧΧ αιώνα, περάσαμε πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες οι άγιοι ναοί έκλειναν και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, και πολλοί από αυτούς σβήστηκαν από το πρόσωπο της γης… Αλλά τώρα η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες που της άνοιξε η 1000ετής επέτειος του Βαπτίσματος των Ρως. Χτίζουμε νέες εκκλησίες, μεγάλες και μικρές, μεγαλοπρεπείς αλλά και λιγότερο εμφανείς.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας να αγαπάμε πάντα τους ναούς μας, να ερχόμαστε σε αυτούς για προσευχή, συμμετοχή στη λατρεία, κοινωνία των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων και να αισθανθούμε μέσα στον ναό ό, τι ένιωσαν οι πρεσβευτές του αγίου πρίγκιπα Βλαντίμιρ (Βλαδίμηρου), όταν μπήκαν στον ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, που, βλέποντάς την, θαύμασαν τόσο ώστε επιστρέφοντας στον πρίγκιπα, είπαν: «Γυρίσαμε όλη τη γη. Πήγαμε σε μουσουλμάνους, σε Εβραίους, σε Δυτικούς, αλλά στην Αγία Σοφία δεν ξέραμε στον ουρανό ή στη γη βρισκόμαστε, γιατί τόση ομορφιά στη γη δεν υπάρχει».

Σας εύχομαι αυτή την παραδεισένια ομορφιά να αισθάνεστε στις εκκλησίες μας, και όχι μόνο μέσα από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους, την εξωτερική ή εσωτερική διακόσμηση, αλλά κυρίως χάρη στο γεγονός ότι στον κάθε ναό κατοικεί ο ίδιος ο Θεός, η Παναγία και όλοι οι άγιοι. Αμήν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων