28/07/2020 28/07/2020 Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος για την Αγία Σοφία: “Ιστορική ημέρα που θα πρέπει να χαραχθεί στη μνήμη των απανταχού χριστιανών η 24η Ιουλίου 2020” Το εσπέρας της Παρασκευής 24 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, στον φερώνυμο...
28 Ιουλίου, 2020 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2020 - 14:58

“Να χαραχθεί στη μνήμη των απανταχού χριστιανών η 24η Ιουλίου 2020”

Διαδώστε:
“Να χαραχθεί στη μνήμη των απανταχού χριστιανών η 24η Ιουλίου 2020”

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος για την Αγία Σοφία: “Ιστορική ημέρα που θα πρέπει να χαραχθεί στη μνήμη των απανταχού χριστιανών η 24η Ιουλίου 2020”

Το εσπέρας της Παρασκευής 24 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Ενορίας Πισκοπιανού Χερσονήσου. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας εκτίθετο προς προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου της Αγίας Άννης.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Έχουμε την ευλογία να έχουμε στην επαρχία μας και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Χερσονήσου αυτό το μικρό και χαριτωμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Θεοπρομήτορα Άννα, τη γιαγιά του Χριστού και συνάμα γιαγιά πάντων των χριστιανών· διότι αξιώθηκε να γεννήσει την Μητέρα του γένους ημών των χριστιανών, να δώσει ζωή κατ’ άνθρωπον σε Εκείνον που δίδει διαρκώς την ζωή, σε Εκείνον που δίδει τη χάρη, τη σωτηρία και την ευλογία στον κόσμο, στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Και το όνομα της αυτό ακριβώς σημαίνει· η εβραϊκή λέξη «Άννα» μεταφράζεται στα ελληνικά ως “θεία χάρις”».

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε για τη ζωή της Αγίας Άννης, από την γέννησή της έως και την στιγμή που την προσέφεραν στο ναό –τριετής ούσα η Παναγία–, όπως αυτή παρουσιάζεται στα υπέροχα ψηφιδωτά που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στον πρόναο της Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί η σκηνή του Ευαγγελισμού της Αγίας Άννης, αλλά και εκείνη που την απεικονίζει μαζί με τον σύζυγό της Άγιο Ιωακείμ να προσεύχονται να αποκτήσουν παιδί. Σε άλλο ψηφιδωτό παρουσιάζονται οι ιερείς στο ναό του Σολομώντος, οι οποίοι δεν δέχονται τους άρτους, τα δώρα που προσφέρει ο Ιωακείμ στην Εκκλησία, διότι ήταν άτεκνος και τον περιγελούσαν γι’ αυτό. «Όμως ο Θεός τον αντάμειψε, δίδοντάς του την χαρά όχι απλά να αποκτήσει ένα παιδί, αλλά η σύζυγός του, η Αγία Άννα, να τεκνογονήσει Εκείνη η οποία έφερε στον κόσμο την σωτηρία, αφού γέννησε τον Σωτήρα», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανεφέρθη στην επαίσχυντη πράξη των Τούρκων να μετατρέψουν το εμβληματικό μνημείο του Χριστιανισμού, τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε χώρο εξυπηρέτησης της δικής τους θρησκείας: «Προσερχόμαστε σήμερα, 24 Ιουλίου 2020, για να τιμήσουμε την Αγία Άννα, σε μια ημερομηνία που πρέπει να χαραχθεί καλά στο μυαλό μας και θα πρέπει να τη θυμόμαστε μαζί με τη 13η Απριλίου του 1204 και την 29η Μαΐου του 1453. Είναι οι ημερομηνίες που αλλάζει χρήση η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η Αγία Σοφία, το κέντρο της Χριστιανοσύνης· το 1204 από τους Φράγκους, το 1453 από τους Οθωμανούς και πάλι σήμερα από τους Τούρκους. Η Αγία Σοφία είναι η κοιτίδα του Χριστιανισμού, είναι η νοητή κολυμβήθρα Ανατολής και Δύσης, εκεί που για αιώνες λειτουργούσε και χτυπούσε η καρδιά της Ορθοδοξίας και μέσα σε αυτό το ναό γνώρισαν την Πίστη του Χριστού και την Ορθοδοξία πολλοί λαοί· Όταν ήρθαν οι Ρως στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου για να υποβάλλουν τα σέβη τους μπήκαν μέσα σε αυτό το ναό. Και όταν γύρισαν στην πατρίδα τους μετέφεραν στους συμπατριώτες τους την συγκλονιστική εμπειρία από την παραμονή τους στην Αγία Σοφία κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. «Δεν γνωρίζαμε αν βρισκόμασταν στον ουρανό ή στη γη», τους είπαν και τους γνωστοποίησαν την απόφασή τους να βαπτισθούν Ορθόδοξοι. Και εξαιτίας αυτού του βιώματος όλοι οι Σλάβοι βαπτίσθηκαν ορθόδοξοι».

Κατακλείοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Προσφεύγουμε σήμερα στην Αγία Άννα και σε όλους τους Αγίους μας και στην Παναγία Μητέρα μας· γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, η μοναδική πρέσβης ημών των Ορθοδόξων και των Ελλήνων είναι οι Άγιοί μας. Δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια. Όλοι εκφράζουν την οδύνη και τον πόνο τους για το θλιβερό αυτό γεγονός, αλλά κανείς δεν προβαίνει σε διαβήματα. Είναι θλιβερή η μετατροπή αυτού του χώρου από παγκόσμιο μνημείο, όπου μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, να θαυμάσουν τον πολιτισμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον πολιτισμό των Ρωμιών, σε χώρο όπου περιορίζεται στην χρήση μίας μόνο θρησκείας. Όμως εμείς δεν απογοητευόμαστε ποτέ γιατί δεν κοιτάζουμε στα υλικά πράγματα, άσχετα αν αποτελούν κέντρο του πολιτισμού, άσχετα αν αποτελούν σύμβολα και μνημεία για ολόκληρη την οικουμένη· Διότι σημασία δεν έχουν τα ντουβάρια, αλλά ο οικήτωρ της Εκκλησίας, ο αληθινός Θεός».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 25 Ιουλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό κοιμητηριακό Ναό Αγίας Άννης Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου.

Τον Θείο Λόγο προς τους ευσεβείς χριστιανούς κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας: «Ήλθαμε σήμερα σε αυτό το ευλογημένο προσκύνημα της επαρχίας Λασιθίου για να καταφύγουμε στην αγκαλιά της γιαγιάς μας, που ποτέ δεν απογοητεύει τα εγγόνια που τής ζητούν τη βοήθεια ή το χατίρι της. Προσερχόμαστε και καταθέτουμε το αίτημά μας στη γιαγιά πάντων των χριστιανών, προσευχόμαστε σε αυτήν να βρισκόμαστε πάντοτε σε κοινωνία με τον Θεό. Γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό στη ζωή μας· να έχουμε την βοήθεια και την σωτηρία από τον Υιό και Λόγο του Θεού. Και την παρακαλούμε να μην μας εγκαταλείπει ποτέ, να μας χαρίζει κατ’ άμφω υγεία ψυχής και σώματος, να διαλύει από τις ψυχές και τις καρδιές μας τον φόβο, να πρεσβεύει αενάως ούτως ώστε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας δίδει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε την κάθε δοκιμασία στη ζωή μας, τις θλίψεις, τους πόνους, τις ασθένειες, τις δυστυχίες, τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους πειρασμούς· να μας βοηθάει να κρατούμε όρθια και σταθερή την Πίστη μας, μακριά από την αίρεση και την πλάνη».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων