10/05/2022 10/05/2022 Ακόμη ένα πλήγμα δέχθηκε η Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τίτλους όπως «Η ατελείωτη ταλαιπωρία της Αγίας Σοφίας» αποκαλύπτουν πως άγνωστοι έσπασαν τη δεξαμενή νερού του χώρου και την έκαναν παπουτσοθήκη! Όπως φαίνεται η τουρκική πλευρά δεν δείχνει να πτοείται ιδιαίτερα από τις κατακραυγές για την φθορά στην Αυτοκρατορική Πύλη αλλά ούτε...
10 Μαΐου, 2022 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 - 14:38

Νέα βεβήλωση στην Αγιά Σοφιά – Έσπασαν δεξαμενή και την έκαναν παπουτσοθήκη!

Διαδώστε:
Νέα βεβήλωση στην Αγιά Σοφιά – Έσπασαν δεξαμενή και την έκαναν παπουτσοθήκη!

Ακόμη ένα πλήγμα δέχθηκε η Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τίτλους όπως «Η ατελείωτη ταλαιπωρία της Αγίας Σοφίας» αποκαλύπτουν πως άγνωστοι έσπασαν τη δεξαμενή νερού του χώρου και την έκαναν παπουτσοθήκη!

Όπως φαίνεται η τουρκική πλευρά δεν δείχνει να πτοείται ιδιαίτερα από τις κατακραυγές για την φθορά στην Αυτοκρατορική Πύλη αλλά ούτε και από τις πρόσφατες εικόνες ντροπής που δημοσιεύθηκαν το Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου, οι οποίες έδειχνα μουσουλμάνους να τοποθετούν τα παπούτσια τους στις εσοχές του ναού προκειμένου να προσευχηθούν, καθώς μετά την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν η Αγιά Σοφιά λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2020 και ως τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Καθημερινή από την Κωνσταντινούπολη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τίτλους όπως «Η ατελείωτη ταλαιπωρία της Αγίας Σοφίας» αποκαλύπτουν πως άγνωστοι έσπασαν τη δεξαμενή νερού του χώρου και την έκαναν παπουτσοθήκη. Η ιστοσελίδα Haberturk υπενθυμίζει πως πριν από λίγες εβδομάδες είχαν προκληθεί ζημιές στην «Αυτοκρατορική Πύλη».

Πηγή φωτογραφίας; Καθημερινή 

Τι απαντά η τουρκική Διεύθυνση Πολιτισμού

Μετά τις αντιδράσεις, η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εικόνα «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίμαχη φωτογραφία είναι παλιά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τονίζει πως το σπασμένο κάλυμμα αποτελεί επιλογή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν πρόκειται για οθωμανική δεξαμενή νερού, αλλά για μαρμάρινο πιθάρι της ίδιας περιόδου, από το οποίο αποκολλήθηκε κομμάτι στο κάλυμμα που είχε προστεθεί νεότερα από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση: «Από την έρευνα προέκυψε πως το νεότερο κομμάτι, από χαλκό, αποκόπηκε από το γνήσιο τμήμα του καλύμματος και αποφασίστηκε στη συνέχεια -σύμφωνα με μεθόδους συντήρησης που είναι γνωστές και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο- να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση χωρίς νέα προσθήκη στο χάλκινο κάλυμμα του μαρμάρινου πιθαριού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Με απόφαση Ερντογάν η Αγιά Σοφιά στα τουρκικά διαβατήρια!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων