24/05/2022 24/05/2022 Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τους βανδαλισμούς στον ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, με τις φθορές στην Aυτοκρατορική πύλη και τους τοίχους. Όπως αναφέρει το ertnews.gr, νέες φωτογραφίες από την Αγία Σοφία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τοίχους και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως...
24 Μαΐου, 2022 - 19:48
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 21:24

Νέες φθορές στην Αγία Σοφία: Ξηλώνουν κομμάτια για ενθύμια

Διαδώστε:
Νέες φθορές στην Αγία Σοφία: Ξηλώνουν κομμάτια για ενθύμια

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τους βανδαλισμούς στον ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, με τις φθορές στην Aυτοκρατορική πύλη και τους τοίχους.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, νέες φωτογραφίες από την Αγία Σοφία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τοίχους και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο ή φυλαχτό.

Μετά τον σάλο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να φιλοξενούν ρεπορτάζ με προκλητικούς τίτλους, αναφέροντας ότι τις καταστροφές προκαλούν Χριστιανοί που επισκέπτονται την Αγία Σοφία.

Η αρχιτέκτονας Seda Özen Bilgili τόνισε στο Twitter: «Αυτοί που παίρνουν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι (ορθόδοξοι) τουρίστες. Θα μπορέσει κανείς να το διαπιστώσει εάν ερευνηθεί. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αγόραζαν αναμνηστικά από ψηφιδωτά».

«Αποδείχθηκε ότι αυτοί που έσπασαν την πόρτα και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες! Καταδικάζω την προσέγγιση ρεπορτάζ κοσμικών κύκλων στην Τουρκία, η οποία απέδιδε αυτόν τον βανδαλισμό στους μουσουλμάνους. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να προστατεύεται πιο προσεκτικά» τόνισε από πλευράς του ο Τούρκος συγγραφέας, Yusuf Kaplan.

«Δεν ντρέπονται; Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανοί τουρίστες» γράφει τουρκική εφημερίδα.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω είναι άλλος ένας λόγος «η Αγία Σοφία να είναι μουσείο», καθώς παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι.

Οι αποκαλύψεις για νέες καταστροφές στην Αγία Σοφία έκανε την παρουσιάστρια του καναλιού Haber Turk Αφσίν Γουρντακούλ να ξεσπάσει μπροστά στην κάμερα: «Η Αγία Σοφία είχε έρθει στο προσκήνιο με τις ζημιές στην πύλη του αυτοκράτορα και τώρα αποδείχθηκε ότι καταστρέφονται τοίχοι. Δεν το χωράει ο νους. Χώρες σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται να έχουν ένα τέτοιο μέρος σαν την Αγία Σοφία, ενώ εμείς που την έχουμε, την καταστρέφουμε».

«Η Αγία Σοφία είναι εδώ αιώνες, εμείς θα φύγουμε και αυτή θα είναι ακόμα εδώ. Αυτή είναι μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι η υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, είναι το μαργαριτάρι της πόλης. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε τη σημασία της. Όσοι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες ξηλώνουν κομμάτια της. Είναι απαραίτητο με τη συνεργασία της τουριστικής αστυνομίας, των θρησκευτικών αρχών, του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων να εξηγήσουν στους επισκέπτες ότι δεν θα γίνει τίποτα καλό ξηλώνοντας κομμάτια» πρόσθεσε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων