08/10/2020 08/10/2020 Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών και πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καλεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Την ίδια ώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρεί σε παρεμβάσεις για το θέμα, ενόψει...
08 Οκτωβρίου, 2020 - 10:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2020 - 12:25

Νέες παρεμβάσεις στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Νέες παρεμβάσεις στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών και πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καλεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την ίδια ώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρεί σε παρεμβάσεις για το θέμα, ενόψει τη Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο διεθνής οργανισμός πάντως, έχει ανακοινώσει ότι, στην ετήσια γενική του συνέλευση, όταν αυτή πραγματοποιηθεί θα μελετήσει και το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε στην Ι.Μ.Βαλουκλή τον Μounir Bouchenaki, ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της προσφάτου μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σασίμων κ. Γεννάδιος, Υπεύθυνος της Μονής.

Επίσης, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απέστειλε επιστολή προς τον ΟΗΕ, ώστε να καταστήσει υπόλογη την Τουρκία για τη στοχευμένη διαγραφή της Ορθόδοξης Χριστιανικής κληρονομιάς.
Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται στον απόηχο μιας σειράς αποφάσεων που επιβάλλουν τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, σε τζαμιά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε προαναγγείλει διεθνή καμπάνια τον Ιούλιο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εργάζεται μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για την Αγία Σοφία.

Η επιστολή της Αρχιεπισκοπής στάλθηκε στους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ που εργάζονται πάνω στους τομείς των πολιτιστικών δικαιωμάτων, των μειονοτικών δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και συνοδεύεται από τις υπογραφές μη κυβερνητικών και διαθρησκευτικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε: «Η εκ μέρους της Τουρκίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μία ακραία κατάχρηση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς και των ζωντανών χριστιανικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Η διαχείριση, αλλά και η μετατροπή του καθεστώτος των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της».

Επίσης, κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος επανέλαβε τη σταθερή συστράτευσή της για την προσπάθεια ενημερώσεως της κοινής γνώμης επί του ζωτικού θέματος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, “κάτι που θλίβει βαθύτατα και στενοχωρεί κάθε πολιτισμένο άνθρωπο καλής θελήσεως, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή εθνικής καταγωγής”.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο: «Ευχαριστώ τον κ. Πομπέο που άκουσε πρόθυμα τις ανησυχίες μας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στη Μεσόγειο, και την Αγ.Σοφία. Ζητάμε οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του, μετα τη συνάντηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων