16/02/2023 16/02/2023 Ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα της Αγίας Σοφίας, παρουσίασε στη Ρώμη ειδικό τόμο με αντικείμενο ναούς αφιερωμένους, σε όλο τον κόσμο, στη Σοφία του Θεού. «Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, αυτός ο θεσμός στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές...
16 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2023 - 18:23

Ο Χαρακόπουλος συνεχίζει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Ο Χαρακόπουλος συνεχίζει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την Αγιά Σοφιά

Ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα της Αγίας Σοφίας, παρουσίασε στη Ρώμη ειδικό τόμο με αντικείμενο ναούς αφιερωμένους, σε όλο τον κόσμο, στη Σοφία του Θεού.

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, αυτός ο θεσμός στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από είκοσι πέντε χώρες, έχει αναλάβει μια εκστρατεία για αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος από την τουρκική ηγεσία, το 2020», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος και προσέθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό εκδώσαμε έναν αφιερωματικό τόμο, στον οποίο έχουμε συμπεριλάβει 37 εμβληματικούς, ιστορικούς ναούς, από την Σκοτία μέχρι και την Κίνα, αφιερωμένους στην του Θεού Σοφία. Έξι εξ αυτών είναι καθολικοί ναοί, στην Ιταλία, κάτι που σηματοδοτεί το έντονο αποτύπωμα που έχει, όχι μόνον στον Ορθόδοξο, αλλά και στον Χριστιανικό κόσμο, η έννοια της Σοφίας του Θεού».

Ο τόμος αυτός παρουσιάσθηκε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο της Βενετίας, στη συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών ενώ επιδόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Πάπα Φραγκίσκο.

«Συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι ενημέρωσης της κοινής γνώμης και φορέων του θρησκευτικού, ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό βρεθήκαμε σήμερα στην Ιταλία, όπου και παρουσιάσαμε τον τόμο στην Αιώνια Πόλη, στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. Στόχος μας, να παραμείνει “ανοικτό” το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, διότι, δυστυχώς, οι αντιδράσεις και διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων, ακόμη και Ορθοδόξων χωρών, ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Εμείς θεωρούμε ότι όσο συζητούμε για το ζήτημα αυτό, τόσο παραμένει ανοικτό και ευελπιστούμε ότι μια άλλη τουρκική πολιτική, ενδεχομένως αναθεωρήσει στο μέλλον την στάση της», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρακόπουλος.

 

Τέλος, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τόνισε:

«Το μνημείο αυτό, που είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, αναγνωρισμένο από την UNESCO, και σήμερα κινδυνεύει με καταστροφή, όπως πλέον επισημαίνουν και τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, θα πρέπει να προστατευθεί. Έχουμε ζητήσει από την έδρα τής UNESCO στο Παρίσι, να σταλούν άμεσα εμπειρογνώμονες από τον διεθνή αυτό οργανισμό, προκειμένου να κάνουν πραγματογνωμοσύνη στο μνημείο, διότι απειλείται με ανεπανόρθωτες καταστροφές. Μέσα ενημέρωσης στην γειτονική μας χώρα κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι υπάρχουν φθορές στην επτάμετρη αυτοκρατορική πύλη, στα μάρμαρα, στα επιχρίσματα του Ναού, από την αθρόα προσέλευση χιλιάδων μουσουλμάνων, που σπεύδουν να καταλύσουν ακόμη και εντός του ναού. Δεν υπάρχει, αυτή την στιγμή, κάποια προστασία σε ένα μνημείο που είναι παγκόσμιο. Δεν είναι, απλά, ένα χριστιανικό ή ένα ρωμέικο μνημείο, όπως ορθά έχει επισημάνει και ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ευθύνη της Τουρκίας, ως θεματοφύλακα αυτού του μνημείου, που βρίσκεται στην επικράτειά της, να το προστατέψει, ώστε να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές».

O κ. Χαρακόπουλος, τέλος, συναντήθηκε και επέδωσε τον πολύτιμο αυτό αφιερωματικό τόμο και στον διευθυντή της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού, Άντζελο Βιντσέντσο Τζάνι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων