21/02/2024 21/02/2024 Εργασίες αποσυναρμολόγησης ξεκίνησαν σε έναν από τους 4 μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, καθώς είχαν διαπιστωθεί ρωγμές. Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Dr. Χασάν Φιράτ Ντικέρ ανέφερε ότι «δεδομένου ότι μιναρές Bayezid II έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:57
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 13:49

Ρωγμές διαπιστώθηκαν σε έναν από τους 4 μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία – Ξεκίνησαν εργασίες αποσυναρμολόγησης

Διαδώστε:
Ρωγμές διαπιστώθηκαν σε έναν από τους 4 μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία – Ξεκίνησαν εργασίες αποσυναρμολόγησης

Εργασίες αποσυναρμολόγησης ξεκίνησαν σε έναν από τους 4 μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, καθώς είχαν διαπιστωθεί ρωγμές.

Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Dr. Χασάν Φιράτ Ντικέρ ανέφερε ότι «δεδομένου ότι μιναρές Bayezid II έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ, ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση και να δούμε αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού.

Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους άλλους μιναρέδες Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης».

Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρθηκε και στις χαλύβδινες σκαλωσιές, που τοποθετήθηκαν γύρω από τον μιναρέ, σημειώνοντας ότι είναι προσωρινές παρεμβάσεις:

«Σκοπός της χαλύβδινης σκαλωσιάς είναι η αποτροπή τυχόν πτώσεων υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια της ζωής των επισκεπτών. Η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή, καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».

Ανάρτηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι:

«Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στον μιναρέ Bayezid του τεμένους της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε βαθιά ρωγμή. Με την απόφαση αποσυναρμολόγησης που ελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τεμένους και από την Επιτροπή Συντήρηση, κατασκευάστηκε μια χαλύβδινη πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση ενός ικριώματος πλήρους ασφαλείας πάνω στη χαλύβδινη πλατφόρμα».

Πηγή: ethnos (Μαρία Ζαχαράκη)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων