31/07/2020 31/07/2020 Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο in.gr ο o αντιστράτηγος ε.α. και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος τόνισε πως είναι αργά για δάκρυα καθώς η ενέργεια Ερντογάν υλοποιήθηκε και οι αντιδράσεις γι’ αυτό δεν υπήρξαν ανάλογες από τη διεθνή κοινότητα. ...
31 Ιουλίου, 2020 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2020 - 10:42

Στρατηγός Λεοντάρης για Αγία Σοφία: “Είναι αργά για δάκρυα”

Διαδώστε:
Στρατηγός Λεοντάρης για Αγία Σοφία: “Είναι αργά για δάκρυα”

Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο in.gr ο o αντιστράτηγος ε.α. και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος τόνισε πως είναι αργά για δάκρυα καθώς η ενέργεια Ερντογάν υλοποιήθηκε και οι αντιδράσεις γι’ αυτό δεν υπήρξαν ανάλογες από τη διεθνή κοινότητα. 

Ο κ. Λεοντάρης τόνισε πως επισήμως το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν εντάσσεται στην ελληνο-τουρκική «ατζέντα», ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον ίδιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στο θρησκευτικό τομέα. “Εννοώ τη συμπεριφορά της Τουρκία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, την τύχη των ναών που απέμειναν ακόμη, τη Σχολή της Χάλκης καθώς και τις περιουσίες των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και των ιδιωτών”, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα, ανέφερε: “Η διεθνής κοινότητα και οι κατά περίπτωση οργανισμοί της έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν έχουν καμία εξουσία επιβολής των όποιων αποφάσεών τους. Περιορίζονται απλά σε οδηγίες προς ναυτιλομένους”.

Αναλυτικά τα όσα είπε για το θέμα της Αγίας Σοφίας:

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι μία κίνηση επίδειξης ισχύος προς το εξωτερικό αλλά και συσπείρωσης της εκλογικής μάζας στο εσωτερικό. Είναι μια ενέργεια αποκαθήλωσης του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του ισλαμικού κράτους, στο οποίο ο Ερντογάν προτίθεται να μετατρέψει την Τουρκία. Επισήμως το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν εντάσσεται στην ελληνο-τουρκική «ατζέντα», ενώ κατ’ εμέ θα έπρεπε. Σε ότι αφορά στη διεθνή κοινότητα, δε υπήρξε κάποια ιδιαίτερη στενοχώρια για την αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί. Οι όποιες δηλώσεις, κινήθηκαν στο πνεύμα της καταδίκης, όμως δεν είχαν κανένα κόστος για τον «παραβάτη». Είναι ως μη γενόμενες. Δε προκύπτει κανένα κόστος για την Άγκυρα ούτε για τον προσανατολισμό της. Η Τουρκία έχει χαράξει τη δική της πορεία, δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των δυτικών ή της διεθνούς κοινότητας γενικότερα. Η διεθνής κοινότητα και οι κατά περίπτωση οργανισμοί της έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν έχουν καμία εξουσία επιβολής των όποιων αποφάσεών τους. Περιορίζονται απλά σε «οδηγίες προς ναυτιλομένους». Εν προκειμένω, διέκρινα και ένα είδος υποκρισίας, καθώς αντιληφθήκαμε ότι είχαμε κάτι, αφού το χάσαμε. Ακούσαμε δηλώσεις και εξαγγέλθηκαν επιτροπές και εκστρατείες για την αλλαγή της απόφασης του Ερντογάν. Ουτοπία, τουλάχιστον. Είναι αργά για δάκρυα. Αυτή είναι η πέμπτη Εκκλησία της «Αγίας του Θεού Σοφίας» που μετατρέπεται σε τζαμί. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ναοί που έχουν λεηλατηθεί και ατιμασθεί από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους, στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Κύπρο, χωρίς να εφαρμοσθεί καμία απόφαση των περιβόητων διεθνών οργανισμών. Ας είμαστε τουλάχιστον παρόντες και σε εγρήγορση στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν στο θρησκευτικό τομέα. Εννοώ τη συμπεριφορά της Τουρκία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, την τύχη των ναών που απέμειναν ακόμη, τη Σχολή της Χάλκης καθώς και τις περιουσίες των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και των ιδιωτών. Μάλιστα, η «ξανθή φυλή» χάρηκε γιατί δε θα πληρώνουν εισιτήριο πλέον στην Αγία Σοφία. Τι άλλο θα ακούσουμε…

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων