30/04/2022 30/04/2022 Λίγο πριν από τη λήξη του ραμαζανιού σε μια κίνηση άκρως συμβολική και με πολλούς αποδέκτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στροφή πολιτικής, βρέθηκε χθες στη Μέκκα, προκειμένου να προσευχηθεί στο ιερότερο τέμενος για τους μουσουλμάνους. της Δέσποινας Σωτηρίου   Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τον Τούρκο πρόεδρο να καταφθάνει στο Μασγίντ αλ-Χαράμ...
30 Απριλίου, 2022 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2022 - 23:45

Το μουσουλμανικό παραλήρημα Ερντογάν και οι νέες βεβηλώσεις στην Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Το μουσουλμανικό παραλήρημα Ερντογάν και οι νέες βεβηλώσεις στην Αγιά Σοφιά

Λίγο πριν από τη λήξη του ραμαζανιού σε μια κίνηση άκρως συμβολική και με πολλούς αποδέκτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στροφή πολιτικής, βρέθηκε χθες στη Μέκκα, προκειμένου να προσευχηθεί στο ιερότερο τέμενος για τους μουσουλμάνους.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τον Τούρκο πρόεδρο να καταφθάνει στο Μασγίντ αλ-Χαράμ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, και κατόπιν να προσεύχεται με τη συνοδεία του.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιθέσεις της στο Αιγαίο και προχωρεί σε νέες βεβηλώσεις του συμβόλου της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

Έπειτα από τις καταστροφές που υπέστη η Αυτοκρατορική Πύλη, ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε εικόνες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σημεία του ναού σε… παπουτσοθήκη.

Ο Πολάτ συνόδευσε τις φωτογραφίες με μια οργισμένη λεζάντα, στην οποία σχολίαζε:

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;», αναρωτιέται.

«Αυτοί που λένε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ όμορφη πόλη για τους Τούρκους έχουν μεγάλο δίκιο (…) Οι τουρίστες και οι ντόπιοι που ενδιαφέρονται για την Αγία Σοφία έδωσαν τέτοια εικόνα για σχεδόν 100 χρόνια; Πήγα (στην Αγία Σοφία) πριν μερικούς μήνες, περπάτησα μερικά μέτρα και βγήκα» σχολιάζει την ανάρτηση κάποιος, πιθανότατα Τούρκος ή τουρκομαθής.

 

Τραγικές εικόνες

Η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 φαίνεται πως ήταν καθοριστική για την Αγία Σοφία, αφού οι χρήστες του Twitter καταγγέλλουν πως η Τουρκία δεν μπορεί να προστατέψει το μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Υπενθυμίζεται ότι την Μεγάλη Τρίτη, η τουρκική ένωση Ιστορίας της Τέχνης κατήγγειλε τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μια πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές: «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

 

Έρευνα για την αυτοκρατορική πύλη

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών. Όπως έγινε γνωστό, δύο διοικητικοί και δύο τεχνικοί επιθεωρητές της Διεύθυνσης ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση καταστροφής της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας.
Πρόκειται για πύλη από το 1890, από τις παλαιότερες που υπάρχουν στο μνημείο, από την εποχή που λειτουργούσε και πάλι ως μουσουλμανικό τέμενος.

Tις τελευταίες ώρες στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, αναρτώνται φωτογραφίες και βίντεο από εικόνες φθοράς στην Αγία Σοφία, με ποικίλα σχόλια. Βίντεο του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνει φθορές στους εσωτερικούς τοίχους του μνημείου, πίσω ακριβώς από την αυτοκρατορική πύλη που από τότε διακρίνονται σημάδια βανδαλισμού στην όψη της.

 

Στην Ευρωβουλή

Για βεβήλωση και ασέβεια μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει στην Αγία Σοφία καταγγέλλουν την Τουρκία οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, με την οποία «υπενθυμίζουν την πάγια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης να βεβηλώνει και να επιδεικνύει ασέβεια σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει κατ’ επανάληψη με την Αγία Σοφία», κάτι που εντάσσεται «στο γενικότερο πλαίσιο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας».

Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι «η περαιτέρω βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, με τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης, είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί, όπως και της έλλειψης προστατευτικών μέτρων».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «σας καλούμε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατέψετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και να υποστηρίξετε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας».

«Η νέα αυτή επιστολή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, και θέτει για ακόμη μια φορά προ των ευθυνών της την UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων