05/12/2022 05/12/2022 Τούρκοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί, θεολόγοι κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, και για καταστροφές στις θύρες του. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περίπου ένα εκατομμύριο άτομα μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές, ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής...
05 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 - 18:51

Τουρκικά ΜΜΕ: Καταγγέλλουν φθορές στην Αγία Σοφία και αδιαφορία των Αρχών

Διαδώστε:
Τουρκικά ΜΜΕ: Καταγγέλλουν φθορές στην Αγία Σοφία και αδιαφορία των Αρχών

Τούρκοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί, θεολόγοι κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, και για καταστροφές στις θύρες του.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περίπου ένα εκατομμύριο άτομα μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές, ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο Ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες αυτού, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του. Ο κ. Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Παράλληλα, δημοσιεύματα άλλων τουρκικών ΜΜΕ, εν προκειμένω της Sozcu και της Yenicaggazetesi, αναφέρονται στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας στις οποίες είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.

Ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay είχε αναρτήσει σχετικό βίντεο στα social media, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα συνάντησα ένα ακόμα πολύ θλιβερό θέαμα για το τζαμί #Αγία Σοφία και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι, εντόπισα φθορές και στις δύο πλευρές της πόρτας ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτήν την κατάσταση».


Ενδεικτικοί οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων:

  • Sozcu: «Ένα επιπλέον επεισόδιο (σ.σ. φθοράς) στην πόρτα της Αγίας Σοφίας»
  • Cumhuriyet: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί ενώ η φθορά συνεχίζεται: Και πάλι καταστροφή στην Αγία Σοφία»

Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία είχε καταστραφεί και παλαιότερα. Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη και μέρη από αντικείμενα που θεωρούσαν ιερά όπως τα εσωτερικά τείχη.

Έκκληση να κηρυχθεί η Αγία Σογία μνημείο εν κινδύνω

Στην επίσκεψη και πραγματογνωμοσύνη της UNESCO στην Αγία Σοφία καθώς και στο να κηρυχθεί το μνημείο εν κινδύνω είχε αναφερθεί ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Berta de Sancristóbal στην έδρα της, στο Παρίσι, στις αρχές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενεχείρισε στην εκπρόσωπο της UNESCO αναλυτική κατάσταση με δημοσιεύματα που περιγράφουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η Αγιά Σοφιά ενώ επεσήμανε ότι η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών.

«Η βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν είναι μόνο μία προσβολή προς την ιστορική αλήθεια, συνιστά μια ευθεία απειλή για το μνημείο. Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω. Γι’ αυτό ακριβώς ενημέρωσα, την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο, μετά την μετατροπή του σε τζαμί και καταγγέλλονται πια ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας.

Ενεχείρισα στην εκπρόσωπο της UNESCO αναλυτική κατάσταση με δημοσιεύματα που περιγράφουν αυτές τις καταστροφές. Η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών.

Τέλος, συζήτησα με την εκπρόσωπο της UNESCO τη δυνατότητα παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τους 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην του Θεού Σοφία, εδώ στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι, και την ενημέρωσα, βεβαίως, για τη διεθνή εκστρατεία που έχουμε αναλάβει ως διακοινοβουλευτικός θεσμός για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης», είχε τονίσει ο κ. Χαρακόπουλος.

Με πληροφορίες από την kathimerini

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων