22/01/2019 24/01/2019 Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε χαρακτηριστικά: “Αν δεις έναν Έλληναν να είναι σκυφτός, τότε, προσεύχεται – αν δεις έναν Έλληναν με το κεφάλι ορθό, τότε, ομιλεί επτά Οικουμενικές Συνόδους”. Γι αυτόν τον σπουδαίον Άγιον της Ορθοδοξίας μας, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους προχώρησε σε μία ιστορική έκδοση υπό τον τίτλο “Δογματική – Ορθόδοξη...
22 Ιανουαρίου, 2019 - 11:19
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2019 - 15:29

Ο Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες (φώτο & βίντεο)

Διαδώστε:
Ο Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες  (φώτο & βίντεο)

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε χαρακτηριστικά: “Αν δεις έναν Έλληναν να είναι σκυφτός, τότε, προσεύχεται – αν δεις έναν Έλληναν με το κεφάλι ορθό, τότε, ομιλεί επτά Οικουμενικές Συνόδους”.

Γι αυτόν τον σπουδαίον Άγιον της Ορθοδοξίας μας, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους προχώρησε σε μία ιστορική έκδοση υπό τον τίτλο “Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) του Τσέλιε”.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς, επί της οδού Βουκουρεστίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019, η παρουσίαση της νέας έκδοσης.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Επισκόπου πρώην Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέφτιτς, που ήταν μαθητής του Αγίου Ιουστίνου. Στην έκδοση αλλά και στο πρόσωπο του Αγίου Ιουστίνου αναφέρθηκε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ. Η παρουσίαση του τόμου της Δογματικής πραγματοποιήθηκε από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, καθηγητή της Δογματικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου έψαλε ύμνους προς τιμήν του Αγίου Ιουστίνου.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή και το πρόσωπο του Αγίου Ιουστίνου.

 

 

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας, πνευματικός πατέρας της Εκκλησίας της Σερβίας και όλης της Ορθοδοξίας, ομολογητής της πίστεως και φιλόσοφος του Αγίου Πνεύματος. Γεννήθηκε το 1894 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην κωμόπολη Βράνιε της Νοτίου Σερβίας από ιερατική οικογένεια. Από την φύση του είχε φιλοσοφικό πνεύμα και διψούσε για την θεία και την ανθρώπινη γνώση. Σπούδασε στο Βελιγράδι, στην Αγία Πετρούπολη, στην Οξφόρδη, στην Αθήνα. Γνώριζε πολύ καλά οκτώ γλώσσες. Χρημάτισε καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Διώχθηκε από το Πανεπιστήμιο το 1945 από το αθεϊστικό, ολοκληρωτικό καθεστώς που τότε κυβερνούσε στην Γιουγκοσλαβία. Στα συγγράμματά του που ανέρχονται σε 40 τόμους διακρίνεται έντονα η αγάπη του προς τον Θεάνθρωπο Χριστό, η Χριστοκεντρικότητα της διδασκαλίας του και η αγάπη και αφοσίωσή του στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας. Κοιμήθηκε το 1979 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην Μονή Τσέλιε, κλείνοντας με τον Ευαγγελισμό αυτόν τον επί γης βίο του, όπως και τον άρχισε. Στην Μονή Τσέλιε έζησε τα τελευταία συνεχή 28 χρόνια της ζωής του, ο τάφος του εκεί έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τους Ορθοδόξους από όλο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Σερβίας τον Μάιο του 2010 κατάταξε επίσημα τον π. Ιουστίνο στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Δογματική του Αγίου Ιουστίνου, μολονότι χρησιμοποιήθηκε ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα, είναι στην πραγματικότητα μία εμπειρική Δογματική, η οποία δείχνει στον πιστό την οργανική σχέση πίστεως και ζωής, πράξεως και θεωρίας. Είναι, όπως γράφει ο ίδιος, το «βιωμένο Ευαγγέλιο», το οποίο μπορεί να βιωθεί από κάθε πιστό, από την πιο απλή αμόρφωτη κατά κόσμον γριούλα έως και τον πιο ευφυή επιστήμονα. Η Δογματική αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την καθολική και οικουμενική Ορθοδοξία.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων