24/09/2018 24/09/2018 Στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, παρευρέθησαν πλήθος πιστών από την Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα , για να τιμήσουν την Παναγία την Παντάνασσα που εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Από την Κυριακή το απόγευμα το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη του Πόρτο Λάγος πλημμύρισε από κόσμο. Με δάκρυα στα μάτια πλησίαζαν...
24 Σεπτεμβρίου, 2018 - 6:49
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2018 - 7:00

Η γιορτή της Παναγίας της Παντάνασσας στο Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος

Διαδώστε:
Η γιορτή της Παναγίας της Παντάνασσας στο Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος

Στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, παρευρέθησαν πλήθος πιστών από την Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα , για να τιμήσουν την Παναγία την Παντάνασσα που εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου.
Από την Κυριακή το απόγευμα το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη του Πόρτο Λάγος πλημμύρισε από κόσμο.
Με δάκρυα στα μάτια πλησίαζαν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και για λίγα λεπτά ψιθύριζε ο καθένας την προσευχή του ζητώντας από την Παναγία την προστασία της.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας έχει θεραπεύσει πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών και γι αυτό οι πιστοί την επικαλούνται κυρίως γι αυτό το λόγο και τρέχουν κάθε χρόνο στην Χάρη της.


Με την Ελληνική σημαία να προπορεύεται και την εικόνα στα χέρια των πιστών πραγματοποιήθηκε λιτανεία στο Βατοπαιδινό μετόχι .
Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός στο μετόχι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συμπροσευχόμενων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, Βατοπαιδινών ιερομονάχων και ιερέων της περιοχής.


Η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας γίνεται τόπος προσκυνήματος όχι μόνο για Έλληνες αλλά και για πιστούς από την Βουλγαρία τη Ρωσία και την Κύπρο.
Η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας προσελκύει τους πιστούς όπως όλες οι εικόνες της Παναγίας γιατί οι άνθρωποι ανακουφίζονται με τη χάρη της αφου είναι η μητέρα όλων μας και όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώματα από την παρηγορία της Παναγίας.
Στο Βατοπαιδινό μετόχι κάθε χρόνο όπως και φέτος δίνουν ηχηρή παρουσία οι πολίτες της Θράκης που ζουν στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ελλάδας και βιώνουν πολλές φορές την έλλειψη του κράτους . Η εικόνα της Παναγίας τους δίνει κουράγιο και σκέπη υποστηρίζουν οι κάτοικοι που πλημμύρισαν το μετόχι.

Λίγα λόγια για την εικόνα
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Θα πρέπει να ξέρετε επίσης πως η εικόνα αυτή έχει την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.
Πολλά επίσης θαύματα γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία αφότου έχουν μεταφερθεί εκεί -μετά από παράκληση του Πατριαρχείου Μόσχας- δύο αντίγραφα της εικόνας της Παντανάσσης ένα στο ναό των Αγίων Πάντων στο Κράσνοε Σελό της Μόσχας και το δεύτερο στη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νοβοσπάσκι.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι θεραπείες καρκινοπαθών παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδικό Ογκολογικό Κέντρο Μόσχας.
Η εικόνα αυτή στην Μονήν εορτάζεται στις 15 (28) Οκτωβρίου, ενώ στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στις 11 (24) Σεπτεμβρίου.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο από άλλους εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου ενώ από άλλους – τους περισσότερους- στις 28 Οκτωβρίου. Στην δε Ρωσία εορτάζεται επισήμως στις 18 (31) Αυγούστου, δηλαδή στα τριήμερα της Κυρίας Θεοτόκου.

Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων