01/05/2022 01/05/2022 Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη στον Άθω» πραγματοποιήθηκαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022. Η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε ήδη από την Μεγάλη Δευτέρα, με την...
01 Μαΐου, 2022 - 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2022 - 10:38

«Από την Πόλη στον Άθω»: Ένα ταξίδι ζωγραφικής

Διαδώστε:
«Από την Πόλη στον Άθω»: Ένα ταξίδι ζωγραφικής

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη στον Άθω» πραγματοποιήθηκαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022. Η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε ήδη από την Μεγάλη Δευτέρα, με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, αλλά και την ανά δεκαετία τελετή έψησης του Αγίου Μύρου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πανοσιολογιώτατος Γέροντας Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος, ο ζωγράφος Ιερομόναχος Αναστάσιος, η οικοδέσποινα Γενική Πρόξενος κα. Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο πρώην Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης καθώς και ομογενείς της Πόλης.

Η κα. Σουλτανοπούλου, καλωσόρισε στον εναρκτήριο λόγο της τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αγιορειτική Εστία και τον Ιερομόναχο Αναστάσιο για την διοργάνωση της έκθεσης, ενώ ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, ο οποίος μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Παναγιωτάτου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με τον παπά Αναστάση μιας και η γνωριμία τους κρατάει από τα χρόνια που ο παπά Αναστάσης βρισκόταν στην Σχολή της Χάλκης. Ο Γέροντας Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός, μετάφερε τον Χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στον οποίο μετά των άλλων γράφει: «Ὁ Ἱερομόναχος Ἀναστάσιος συνεχίζει τήν καλλίκαρπον παράδοσιν τοῦ Ἱεροῦ Κελλίου του, τό ὁποῖον πλουτεῖ ὡς κτίτορα τόν περίφημον ἀριστόχειρα ἁγιογράφον Διονύσιον ἐκ Φουρνᾶ, ὅστις ἀνενέωσε τήν βυζαντινήν ἁγιογραφίαν μέ ἔργα ὑψηλῆς καλλιτεχνικῆς ποιότητος κατά τόν 18ον αἰῶνα … Ὡσαύτως καί ὁ π. Ἀναστάσιος, στοιχῶν ἐπί τοῖς ἴχνεσιν τοῦ κτίτορος, ἀφήνει τό στίγμα του εἰς τήν σύγχρονον ἁγιορειτικήν παραδοσιακήν ζωγραφικήν καί ἁγιογραφίαν, ἐμπνεόμενος ἐκ τοῦ πλούτου τῆς ἁγιορειτικῆς μοναχικῆς ζωῆς καί τοῦ περιβάλλοντος τοῦ ἡγιασμένου Περιβολίου τῆς Κυρίας Θεοτόκου».

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης κ. Ντούρος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας καθώς και των υπόλοιπων μελών της και αναφέρθηκε στο ζωγραφικό έργο του Ιερομονάχου Αναστασίου, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα: «Η ελευθερία των γραμμών, η απλότητα των συνθέσεων, η ισορροπία των χρωμάτων, η απουσία των εξειδικευμένων καλλιτεχνικών στοιχείων, κάνουν τα έργα του παπά Αναστάση να μοιάζουν με έργα απλοϊκά, ωστόσο τα έργα αυτά είναι γεμάτα από συναίσθημα, κουβαλούν επάνω τους την καρδιακή προσευχή, είναι έργα που καταργούν την εξιδανικευμένη αισθητική και πλημμυρίζουν από ταπείνωση και ησυχία, είναι έργα βιωματικά καθώς ο παπά Αναστάσης μας μεταφέρει από τις γειτονιές και τα μνημεία της Πόλης όπου μεγάλωσε, στις υπέροχες γειτονιές του Αγίου Όρους όπου κατοικεί τα τελευταία 45 χρόνια. Αυτό είναι και το μεγαλείο της τέχνης του Ιερομονάχου Αναστασίου».

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Ιερομόναχος Αναστάσιος όπου και ευχαρίστησε την Αγιορειτική Εστία και την Γενική Πρόξενο για την διοργάνωση της έκθεσης, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε τόσο στην βιωματική σχέση που έχει με την Κωνσταντινούπολη, όσο και στην παραμονή του στην Σχολή της Χάλκης, μια περίοδο που τον ενέπνευσε για την δημιουργία των έργων της Πόλης. Μίλησε επίσης και για τον κανόνα που του έβαλε ο Γέροντας του, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, ώστε να μην σταματήσει να ζωγραφίζει: «Να ζωγραφίζεις τα χρώματα του Αγίου Όρους, τις πέτρες, τα χώματα, τα δέντρα, ότι χρώμα υπάρχει στο Άγιον Όρος να το φτιάχνεις. Και έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να ζωγραφίζω», ανέφερε στον λόγο του ο Ιερομόναχος Αναστάσιος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Την επομένη των εγκαινίων, η αντιπροσωπεία της Αγιορειτικής Εστίας μαζί τον Ιερομόναχο Αναστάσιο και τον π. Διονύσιο από το κελλί του Τιμίου Προδρόμου του Διονυσίου του εκ Φουρνά, επισκέφθηκαν την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συνομίλησαν μαζί του για τα έργα της έκθεσης και για το μελλοντικό πρόγραμμα των δράσεων της Αγιορειτικής Εστίας και του προσέφεραν έναν πίνακα του Ιερομονάχου Αναστασίου που αναπαριστά την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ermeneia.gr

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Πληροφορίες:
Εκθεσιακός χώρος: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη (İstiklal Cad. No 60, 34433 İstanbul, Galatasaray-Beyoğlu, +90212 3938290-1-2-4109)

Διάρκεια Έκθεσης: 18 Απριλίου – 30 Μαΐου 2022

Ωράριο λειτουργίας: Λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, η έκθεση είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο +90 212 244 86 40 ή να στείλετε e-mail στο [email protected]

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων