26/01/2024 27/01/2024 Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια από την τελευταία φορά που η Αγία Ζώνη βρέθηκε στην Κύπρο, το Θεομητορικό κειμήλιο θα τεθεί για προσκύνηση και προς ευλογία των πιστών από τις 5 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024 στις Ιερές Μητροπόλεις Κωνσταντίας, Λεμεσού, Πάφου, Τριμυθούντος, Ταμασού, Κιτίου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Την Τιμία Ζώνη...
26 Ιανουαρίου, 2024 - 12:11
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2024 - 0:55

Από τις 5 Φεβρουαρίου η Αγία Ζώνη στην Κύπρο – Αναλυτικό πρόγραμμα

Διαδώστε:
Από τις 5 Φεβρουαρίου η Αγία Ζώνη στην Κύπρο – Αναλυτικό πρόγραμμα

Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια από την τελευταία φορά που η Αγία Ζώνη βρέθηκε στην Κύπρο, το Θεομητορικό κειμήλιο θα τεθεί για προσκύνηση και προς ευλογία των πιστών από τις 5 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024 στις Ιερές Μητροπόλεις Κωνσταντίας, Λεμεσού, Πάφου, Τριμυθούντος, Ταμασού, Κιτίου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Την Τιμία Ζώνη θα κομίσει ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Η Αγία Ζώνη θα φτάσει στην Μεγαλόνησο από το Άγιον Όρος, στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, και θα γίνει η υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το σημείο υποδοχής θα είναι ο χώρος μπροστά από την παλαιά ΣΠΕ Παραλιμνίου. Στη συνέχεια, με πομπή θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

H έλευση της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη Κωνσταντίας σηματοδοτεί και την έναρξη των δράσεων που πραγματοποιούνται φέτος από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. “Εναποθέτοντας κάθε ελπίδα μας στην Παναγία και Μητέρα του Θεού και ζητώντας από τη Θεοτόκο να μας διαφυλάξει υπό την προστασία της, στρέφουμε το βλέμμα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ατενίζουμε την πόλη μας, την οποία κοσμούσαν ναοί σημαντικοί (μεσαιωνικός και νεότερος) αφιερωμένοι στην Αγία Ζώνη, μαρτυρία της τιμής της στην Κύπρο από χρόνους παλαιούς. Η εκκλησία της Αγίας Ζώνης εντός της πόλης των Βαρωσίων από το 1974 μέχρι σήμερα παραμένει απροσπέλαστη, αφημένη, απογυμνωμένη από τα κειμήλιά της, αλειτούργητη. Στήριγμα και ακλόνητο τείχος της σωτηρίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος, της οποίας τη μεσιτεία ζητούμε όλοι, προσκυνώντας την Αγία Ζώνη της”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Συνοπτικά, το Θεομητορικό Κειμήλιο θα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου από τις 5 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2024, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού από τις 11 έως τις 18 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου από τις 18 έως τις 21 Φεβρουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλας συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’, Λάρνακας από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 5- 10 Φεβρουαρίου: Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου (Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας) θα υποδεχθεί την Τιμία Ζώνη στις 5 Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 18:30 – 19:30 στο Αμφιθέατρο Xenion, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ θα μιλήσει με θέμα «Αγία Ζώνη. Άγιον Όρος – Αμμόχωστος. Η Παναγία προστάτις του έθνους.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις

6.30 – 10πμ θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία
16:30 Εσπερινός – Παράκληση
18:00 Λιτάνευση Αγίας Ζώνης στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις

6.30 -10πμ Όρθρος – Αρχιερατικό Συλλείτουργο – κήρυγμα από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ
Στις 12 το μεσημέρι θα αναχωρήσει η Αγία Ζώνη.

 

 

  • 11 – 18 Φεβρουαρίου: Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού

Ο Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού θα υποδεχθεί το Θεομητορικό Κειμήλιο στις 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:30 στην αρχή της οδού Ελλάδος.

Την Αγία Ζώνη θα μεταφέρει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Γέροντας Εφραίμ. Θα ακολουθήσει στις 20:30 Ιερά Αγρυπνία. Το Θεομητορικό Κειμήλιο θα αναχωρήσει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 12μμ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 6.15πμ θα τελεσθεί Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών Αρχιερατίας του.

Από την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θα τελούνται κάθε βράδυ στις 20:30 Ιερές Αγρυπνίες.

Από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα τελείται κάθε πρωί στις 7πμ ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου εκτός από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 6.15πμ θα τελεσθεί Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών Αρχιερατίας του.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 17:00 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Ναός καθημερινά θα είναι ανοιχτός από τις 6πμ έως αργά το βράδυ.

 

  • 18- 21 Φεβρουαρίου: Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου

Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου στις 18 Φεβρουαρίου στις 16:30 θα υποδεχτεί την Τιμία Ζώνη  στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου. Η υποδοχή θα γίνει στην οδό Αγίων Αναργύρων κοντά στον κυκλικό κόμβο και θα ακολουθήσει λιτάνευση- πομπή με συνοδεία της Φιλαρμονικής  Ορχήστρας της Αστυνομίας Κύπρου  προς τον Ιερό Ναό, όπου θα ακολουθήσει Εσπερινός και Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

 

 

  • 21- 23 Φεβρουαρίου: Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου

Ο Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου (Ιερα Μητρόπολης Τριμυθούντος) θα υποδεχτεί την Αγία Ζώνη στις 21 Φεβρουαρίου 2024. Το Θεομητορικό Κειμήλιο θα παραμείνει έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024.

  • 23-28 Φεβρουαρίου: Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αποστόλου Ανδρέα

Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στον περίβολο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπείο, θα γίνει η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης στις 23 Φεβρουαρίου, και θα παραμείνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024. 2024.

  • 28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου: Ιερός Ναός Αγίας Θέκλας συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’, Λάρνακας

Ο Ιερός Ναός Αγίας Θέκλας συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’, Λάρνακας, θα υποδεχθεί την Αγία Ζώνη στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Το Θεομητορικό Κειμήλιο, το οποίο θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ, θα παραμείνει έως την 1η Μαρτίου.

 

Η Αγία Ζώνη εξήλθε του Αγίου Όρους τελευταία φορά το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2023, όπου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, την κόμισε σε Κοζάνη και Ιωάννινα.

Δείτε στιγμές από την έλευση της Αγίας Ζώνης στα Ιωάννινα στις 2 Οκτωβρίου 2023:

 

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων