02/11/2022 02/11/2022 Αποστολή Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων Ορθοδοξία στη Γεωργία (γ μέρος) www.ope.gr Η νεολαία της Γεωργίας αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα για την χώρα, αφού με τον πόθο τους να συναντήσουν τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό, κατάφεραν να συγκεντρωθούν σε αίθουσες και αμφιθέατρα ώστε να ακούσουν τις ομιλίες του και να πάρουν την ευχή του. Μαθητές πρωτοβάθμιας και...
02 Νοεμβρίου, 2022 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 21:16

Αποστολή Γεωργία – Η Γεωργιανή νεολαία υποδέχθηκε τον Γέροντα Εφραίμ σε σχολεία και πανεπιστήμια

Διαδώστε:
Αποστολή Γεωργία – Η Γεωργιανή νεολαία υποδέχθηκε τον Γέροντα Εφραίμ σε σχολεία και πανεπιστήμια

Αποστολή Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων Ορθοδοξία στη Γεωργία (γ μέρος) www.ope.gr

Η νεολαία της Γεωργίας αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα για την χώρα, αφού με τον πόθο τους να συναντήσουν τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό, κατάφεραν να συγκεντρωθούν σε αίθουσες και αμφιθέατρα ώστε να ακούσουν τις ομιλίες του και να πάρουν την ευχή του.

Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως φοιτητές ανωτάτης εκπαίδευσης υποδέχθηκαν τον αγιορείτη Γέροντα στα αμφιθέατρά τους όπου πραγματοποιήθηκαν πνευματικές ομιλίες εκ μέρους του καθηγουμένου της ΙΜΜ Βατοπαιδίου.

Οι συναντήσεις αυτές ήταν για τους Γεωργιανούς νέους, ξεχωριστές αφού τις εξέλαβαν ως μια πνευματική ευκαιρία να γευτούν εμπειρίες που προέρχονται από το περιβόλι της Παναγίας.

 

Ομιλία στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και συνάντηση με φοιτητές


Ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά Πανεπιστήμια της Γεωργίας, επισκέφθηκε ο Γέροντας Εφραίμ κατά την επίσκεψή του στην χώρα τον Σεπτέμβριο (2022). Οι φοιτητές και οι καθηγητές είχαν εκφράσει την επιθυμία να τον συναντήσουν και να τον φιλοξενήσουν για λίγες ώρες στο Πανεπιστήμιό τους. Ο Γέροντας μίλησε από καρδιάς, ενώ αφουγκράστηκε τον παλμό της νεολαίας και από την εμπειρία του με τους νέους ανάλυσε θέματα που ο ίδιος ξέρει ότι τους απασχολούν.


«Υπάρχουν πολλοί φοιτητές με πνευματικούς προβληματισμούς και ανησυχίες. Παρόλο που οι κοινωνίες έχουν επηρεαστεί από τον αθεϊσμό, τον ορθολογισμό και τον ανθρωποκεντρισμό, εσείς ζείτε σε μία χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ορθόδοξοι πολίτες και έτσι μπορείτε να βιώσετε στην οικογένειά σας το πνεύμα του Χριστού» είπε ο Γέροντας και συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στον άνθρωπο, ο οποίος όπως είπε είναι πνευματική οντότης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του μίλησε για την αμαρτία στην ζωή του ανθρώπου και την διαδρομή που ακολουθεί ένας αμαρτωλός άνθρωπος ενώ εξήγησε ότι οι άνθρωποι είμαστε άρρωστοι και βρισκόμαστε στο νοσοκομείο της Εκκλησίας.

Τόνισε μάλιστα ότι ο νους του ανθρώπου ξεσκοτίζεται με την μετάνοια.
“Όταν αρχίζει να καθαρίζει η καρδιά του ανθρώπου τότε έρχεται η εν Θεώ αίσθησις….”

 

Επίσκεψη σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Λεβάν Βασάτζε) όπου η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου διαθέτει υποτροφίες σε παιδιά τα οποία φοιτούν εκεί


Η επίσκεψη του Γέροντα Εφραίμ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Βασάτζε είχε ιδιαίτερη σημασία για καθηγητές και μαθητές αλλά και για τους υπότροφους της Ιεράς Μονής, οι οποίοι είχαν την ευλογία να φοιτήσουν σε ένα πρώτυπο σχολείο με την ευλογία της Μονής Βατοπαιδίου.

«Είναι μεγάλη ευλογία για ένα τόπο, τα σχολεία να εκπαιδεύουν όχι μόνο καλούς μαθητές και αυριανούς πολίτες αλλά και καλούς Χριστιανούς. Αυτό το σχολείο την έχει αυτή την ευλογία και γι’ αυτό θα αυξήσουμε τις υποτροφίες που δίνουμε σε μαθητές για να έρθουν σε αυτό το σχολείο.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δάσκαλοι που να αγαπούν την εκκλησία και να δείχνουν στους μαθητές έναν δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Έτσι δεν θα μάθουν μόνο γράμματα αλλά θα ακολουθήσουν και τον δρόμο της αγάπης και της αλήθειας που είναι μόνο ο Χριστός. Μην ξεχνάμε ότι μαζί με τους γονείς μεγάλη ευθύνη για τα παιδιά φέρνουν και οι δάσκαλοι και αυτοί είναι που εμπνέουν κυρίως τους μαθητές. Ένα σχολείο που μαθαίνει στα παιδιά και την εν Χριστώ ζωή, εκτός από τα μαθήματα, διαμορφώνει την αυριανή κοινωνία.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή των Πατέρων στο Άγιο Όρος και στον αγώνα που δίνουν καθημερινά ενώ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «το Άγιο Όρος και οι Ιερές Μονές του ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό είναι μεγάλη ευλογία.»

Οι φοιτητές έθεσαν ερωτήσεις στον Γέροντα που αφορούσαν και την ζωή τους αλλά και τις δύσκολες εποχές που δυανύει η ανθρωπότητα ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να τον ξανασυναντήσουν.

 

Ομιλία στην Βρετανικογεωργιανή Ακαδημία


Στην Βρετανικογεωργιανή ακαδημία της Τιφλίδας ο Γέροντας Εφραίμ βρέθηκε, μια από τις μέρες της επίσκεψής του στην Γεωργία, ικανοποιώντας το αίτημα των δασκάλων και της διεύθυνσης να μιλήσει και στους μικρούς μαθητές.

Ο Γέροντας μάλιστα, αναφέρθηκε στην εξομολόγηση, η οποία όπως είπε είναι ένα μυστήριο στο οποίο πρέπει να εντρυφούν από μικρά τα παιδιά κι εξήγησε ότι ένα παιδί όταν μπει κάτω από το πετραχήλι σε μικρή ηλικία, όσο κι αν αποστασιοποιηθεί μετά και απομακρυνθεί, πάλι θα επιστρέψει.

Αναφέρθηκε στην αγάπη, την συγχώρεση και την υπομονή που πρέπει να διακρίνουν τους μικρούς μαθητές ενώ τόνισε ότι μαζί με την αγάπη για την μάθηση πρέπει να καλλιεργούν και την αγάπη για τον Χριστό.

Στο τέλος της ομιλίας ο Γέροντας μοίρασε γλυκίσματα στα παιδιά τα οποία πήραν την ευχή του.

Η επίσκεψη του αγιορείτη Γέροντα ήταν για τους μαθητές και τους φοιτητές μια ξεχωριστή εμπειρία και ίσως για πολλούς η αρχή μιας νέας διαδρομής αφού πολλοί κυρίως φοιτητές εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν το Άγιο Όρος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποστολή στην Τιφλίδα – Ο Πατριάρχης και ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας υποδέχτηκαν τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό

Αποστολή Τιφλίδα – Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση Βατοπαιδινών εκδόσεων στη Γεωργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων