30/12/2020 01/01/2021 Για το νέο έτος 2021 από Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ευτρέπισε ένα νέο εύχρηστο ημερολόγιο (τσέπης). Αυτήν την φορά είναι αφιερωμένο σε έναν άλλον αδάμαντα της Αθωνικής Γης, βλάστημα και πάλι της καρποφόρου ρίζας του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Πρόκειται για τον μακαριστό Γέροντα Χαράλαμπο τον Διονυσιάτη. Γόνο της Μακεδονικής...
30 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:04
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2021 - 20:04

Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2021: Αφιέρωμα στον Γέροντα Χαράλαμπο Διονυσιάτη

Διαδώστε:
Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2021: Αφιέρωμα στον Γέροντα Χαράλαμπο Διονυσιάτη

Για το νέο έτος 2021 από Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ευτρέπισε ένα νέο εύχρηστο ημερολόγιο (τσέπης). Αυτήν την φορά είναι αφιερωμένο σε έναν άλλον αδάμαντα της Αθωνικής Γης, βλάστημα και πάλι της καρποφόρου ρίζας του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Πρόκειται για τον μακαριστό Γέροντα Χαράλαμπο τον Διονυσιάτη. Γόνο της Μακεδονικής Γης, καταγόμενο από την μαρτυρική πόλη της Δράμας. Ο Γέρων Χαραλάμπης έλαβε στέρεες πνευματικές βάσεις μέσα στην πνευματική παλαίστρα της συνοδείας του Οσίου Ιωσήφ. Κατόπιν δημιούργησε δική του συνοδεία στο Χιλανδαρινό Ιερό Κελλίον του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη κοντά στις Καρυές. Κατόπιν μετέβη με την συνοδεία στην Ι. Μ. Διονυσίου όπου και ανέλαβε την ηγουμενία της για πολλά χρόνια, έως της παραιτήσεώς του.

Ο Γέρων ήταν απλούστατος στην όψη και τους τρόπους. Πίσω από αυτήν την απλότητα ωστόσο κρυβόταν ένας γίγαντας του Πνεύματος και της νηπτικής θεωρίας και πράξεως. Ζούσε συνεχώς σε “κατάσταση”, όπως λέγεται στο Άγιον Όρος και ο νούς του υφίστατο πολλές φορές αρπαγή στην Ουράνια Θεωρία. Υπήρξε διακριτικός πνευματικός και πολλές ψυχές έβρισκαν ανάπαυση στο πετραχήλι του. Φιλάνθρωπος και γνήσιο τέκνο υπακοής, την οποία έως τέλους της ζωής του ασκούσε. Όταν ένας ιατρός, με τον οποίο συνδεόταν προσωπικά, τον ρώτησε τον καιρό της ηγουμενίας του, τί επιθυμεί περισσότερο, με πόνο απάντησε: “Πεθύμησα το ευλόγησον και το νά’ ναι ευλογημένο!”.

 

Η τελευτή του υπήρξε οσιακή. Κατέλιπε μεγάλη πνευματική κληρονομία την συνοδεία της Ιεράς Μονής του, όπου τιμάται ο Άγιος Πρόδρομος μαζί με χορεία άλλων αγίων. Σε μία χρονιά η οποία γεννάται στην δύση ενός έτους μαρτυρικού για όλη την ανθρωπότητα, οι ευχές του αειμνήστου Γέροντος Χαραλάμπους Διονυσιάτου ας είναι όπλο ενισχύσεως της πνευματικής ζωής όλων των Χριστιανών απέναντι σε κάθε πειρασμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους πως το εγκόλπιο ημερολόγιο εξαντλήθηκε και θα επανακυκλοφορήσει σύντομα, μέχρι τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας.

Το νέο Hμερολόγιο της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου

Υπενθυμίζεται ότι το ημερολόγιό της για το έτος 2021 σε έναν πολυτελή και καλαίσθητο τόμο για επιτραπέζια χρήση, εξέδωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Το ημερολόγιο του 2021, επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένο στο καθοριστικό αυτό γεγονός, για την ιστορία της πατρίδα μας και την πορεία του Ελληνισμού.

 

Την έκδοση προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ, ευχόμενος «να φωτίζει ο Θεός τους αναγνώστες και όλους τους συγχρόνους να συνειδητοποιήσουμε την συνέχεια μας ως ελληνικό Γένος και την μεγάλη πνευματική, ηθική και υλική κληρονομιά που με αίματα και ιδρώτες κράτησαν και κληρονόμησαν οι πρόγονοι μας, και πάση θυσία να την διαφυλάξουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε και στους επόμενες γενιές».

Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα που μαρτυρούν την προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου στο Γένος και ειδικά στην παιδεία του Γένους, η οποία υπήρξε ανεκτίμηση. Σημαντικές προσωπικότητες συνδέθηκαν με την Μονή και αποτέλεσαν δυναμικοί παράγοντες για την ανεξαρτησία συμβάλλοντας στην άνθηση των γραμμάτων με την ίδρυση της Αθωνιάδας Ακαδημίας το 1749, και την οικονομική ενίσχυση του απελευθερωτικό αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και Βατοπαιδίου, ο οποίος στις 26 Φεβρουαρίου του 1821 καθαγιάσε την σημαία της Επανάστασης και ευλόγησε τη δράση της Φιλικής Εταιρείας.

 

Η Μονή Βατοπαιδίου συνέβαλε με κάθε τρόπο και υλικό μέσο την Επανάσταση, ενώ προσέφερε και με το έμψυχο υλικό της ως θυσία, προσφέροντας νέους Μάρτυρες στην Εκκλησία για την αγάπη του Χριστού και την απελευθέρωση του Γένους.

Το ημερολόγιο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου για το 2021 αναδεικνύει και παρουσιάζει την πολύτροπη συμμετοχή της Μονής στην αφύπνιση του Γένους.

Για να προμηθευτείτε το επιτραπέζιο ημερολόγιο μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 2377888087.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων