15/04/2022 15/04/2022 Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, αλλά και την ανά δεκαετία τελετή έψησης του Αγίου Μύρου, που λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Φανάρι, παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη...
15 Απριλίου, 2022 - 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2022 - 18:21

Έκθεση ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου: Από την Πόλη στον Άθω

Διαδώστε:
Έκθεση ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου: Από την Πόλη στον Άθω

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, αλλά και την ανά δεκαετία τελετή έψησης του Αγίου Μύρου, που λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Φανάρι, παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη στον Άθω».

Η Έκθεση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου και θα παραμείνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μέχρι τις 30 Μαΐου. Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 28 Απρίλιου 2022.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 70 έργα, από τους δύο πολύ σημαντικούς σταθμούς της ζωής του καλλιτέχνη: την Κωνσταντινούπολη και το Άγιον Όρος. Ο Ιερομόναχος Αναστάσιος είναι δημιουργός ναΐφ, ασπούδαστος και αυτοδίδαχτος. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, ζωγραφίζει για να απαλύνει τη ροή του χρόνου. Οι ζωγραφιές του, αυγοτέμπερες και πλαστικά, με τα λαϊκά τους μορφολογικά στοιχεία, διακατέχονται από την εσωτερική του ανάγκη να μεταβάλλει σε εικόνες τα βιώματά του.

Τα έργα του για την Κωνσταντινούπολη αποτελούν το όχημα για ένα όμορφο και μαγικό ταξίδι. Ταξίδι μέσα στη μνήμη και στη λήθη. Στηριζόμενος στο προσωπικό του αίσθημα και στο πολυετές βίωμα του καλογερικού σχήματος, αντλεί τις εμπνεύσεις του από τους περικαλλείς ναούς και τα ιστορικά μνημεία της Πόλης, αλλά και από τις αφανείς στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων της, του παρελθόντος και του παρόντος, τα οποία μεταμορφώνει με χάρη και χρωματική ζωηρότητα σε πρωτότυπες αφηγηματικές συνθέσεις.

Όλα αποδίδονται απλά μέσα από τα λαμπερά έντονα χρώματα της παλέτας του και η ευρηματική και γήινη ζωγραφική του επιτρέπει στον παπα-Αναστάση να αποτυπώσει τις βιωματικές εικόνες που στιγμάτισαν τον νου και την ψυχή του.

Βιογραφικό Ιερομονάχου Αναστασίου

Ο ιερομόναχος Αναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινούπολης. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το 1977 και από το 1982 εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου «Διονυσίου εκ Φουρνά» στις Καρυές, κτίτωρ του οποίου είναι ο μέγας διδάσκαλος της αγιογραφικής τέχνης ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά των Αγράφων (περ. 1670–1745). Συνεχίζοντας την παράδοση του ιστορικού Κελλίου περί την τέχνη, διακονεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ζωγραφίζει, γράφει και καλλιεργεί τον κήπο του. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Βόλο, Αγιά, Αθήνα, Γρεβενά καθώς και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Ελσίνκι και Γρανάδα).

Έχει εκδώσει τα λευκώματα – πονήματα: Αθωνικά Δίπτυχα (2000), Από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο (2002), Κωνσταντινούπολις, Παράκληση στην Παυσολύπη (2011), Όρθρος Βαθύς, το πώς η φθορά τη ζωή νικάται (2016), Του γνώναι εν τη γη την οδόν Σου (2018), Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού, Βίος και Πολιτεία (2019) και Νεομάρτυρες (2021).

Το 2007 προχώρησε στην επανέκδοση του περισπούδαστου έργου «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (περ. 1728–1733) του ιερομονάχου Διονυσίου του εκ Φουρνά, το οποίο αποτελεί επί τρεις και πλέον αιώνες πολύτιμο εγχειρίδιο και μοναδικό έργο αναφοράς για όσους επιθυμούν να μυηθούν στην τέχνη της αγιογραφίας.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.ermeneia.gr

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Πληροφορίες:

Εκθεσιακός χώρος: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη (İstiklal Cad. No 60, 34433 İstanbul, Galatasaray-Beyoğlu, +90212 3938290-1-2-4109)
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, 16:00
Διάρκεια Έκθεσης: 18 Απριλίου – 30 Μαΐου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, η έκθεση είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο +90 212 244 86 40 ή να στείλετε e-mail στο [email protected]

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων