15/12/2022 15/12/2022 Στην περαιτέρω γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας του Αγίου Όρους συνέβαλαν οι εισηγήσεις του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας που διεξήχθη στη συμπρωτεύουσα πριν λίγες ημέρες. 27 εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό φώτισαν και ενίσχυσαν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές που αφορούν τη μοναστική Πολιτεία του Άθωνα.  Οι εργασίες διεξήχθησαν στο...
15 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 - 9:33

Ενίσχυση της γνώσης για την ιστορία του Αγίου Όρους μέσα από 27 εισηγήσεις

Διαδώστε:
Ενίσχυση της γνώσης για την ιστορία του Αγίου Όρους μέσα από 27 εισηγήσεις

Στην περαιτέρω γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας του Αγίου Όρους συνέβαλαν οι εισηγήσεις του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας που διεξήχθη στη συμπρωτεύουσα πριν λίγες ημέρες. 27 εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό φώτισαν και ενίσχυσαν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές που αφορούν τη μοναστική Πολιτεία του Άθωνα. 

Οι εργασίες διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Συμμετείχαν 27 εισηγητές από την Ελλάδα και εξωτερικό (την Αμερική, την Αγγλία τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Σερβία), ενώ εντυπωσιακή ήταν και φέτος η συμμετοχή των ενδιαφερομένων, που κατά κύριο λόγο απαρτίζονταν από επιστήμονες, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδακτορικούς φοιτητές αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά την δυναμική του θεσμού των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών Εργαστήριων της Αγιορειτικής Εστίας.

Η θεματολογία των εισηγήσεων

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έδωσαν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, που εμπλουτίζει τις γνώσεις για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι η θεματολογία των εισηγήσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος, όπως ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης κ.λπ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου ανάγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλήτου κ. Απόστολος, ενώ τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας ανέγνωσε ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας. Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε τον χαιρετισμό του ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου. Η κα. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεων για την ιστορία του Αγίου Όρους

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, κατατέθηκαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην περαιτέρω γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας του Αγίου Όρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τρεις ανακοινώσεις των Μοναχού Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Θανάση Σέμογλου και Αναστάσιου Παπαδόπουλου, οι οποίοι εστίασαν στις νέες εξελίξεις γύρω από την ταυτότητα του ζωγράφου του Πρωτάτου, ενώ ο βυζαντινολόγος Γιάννης Niehoff – Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στα παλαιότερα οθωμανικά έγγραφα του Αγίου Όρους και το βυζαντινό δίκαιο.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας και Κλασικών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Κολλέγιο Bates των Η.Π.Α κ. Robert W. Allison αναφέρθηκε στην εξέλιξη της έρευνας περί της Μονής της Πτέρης, ως απαρχή της Μονής Φιλοθέου κατά την προ- αγιοαθανασιακή περίοδο στην Αθωνική πολιτεία, ενώ η Dr. Vanessa R. de Obaldía (ERC – Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz) ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της για τα έγγραφα του οθωμανικού αρχείου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθωνικής Κληρονομιάς, κ. Serhii Shumylo, αναφέρθηκε για την Σκήτη του Προφήτη Ηλία του Αγίου Όρους και τις σχέσεις της με το μοναχισμό και τους Κοζάκους στα ουκρανικά εδάφη κατά το δεύτερο μισό του 18ου και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ η ανακοίνωση του κ. Δημήτριου Θεοχάρη αφορούσε το πολύ ενδιαφέρον θέμα της Προχριστιανικής ιστορίας του Αγίου Όρους.

Ο κ. Ιωάννης Ε. Καστανάς αναφέρθηκε στην εγκόλπωση του κανονικού καθεστώτος του Αγίου Όρους στην πολιτειακή δικαιοταξία, η ανακοίνωση του κ. Ιωάννη Λιάκου αφορούσε την ψαλτική παράδοση της Μονής Παντοκράτορος κατά την περίοδο 1800–1950, ενώ ο κ. Ιωάννης Μπαρμπούτης, μίλησε για ένα θέμα που αφορά το φυσικό περιβάλλον της Αθωνικής Χερσονήσου, καθώς μίλησε για την αξιοποίηση της ξυλείας στο Άγιον Όρος.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών του 6ου Διεθνούς Εργαστηρίου θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας, και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Κεντρική φωτογραφία: «Ο Αναπεσών Ιησούς» σε τοιχογραφία στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους η οποία αποδίδεται στον Μανουήλ Πανσέληνο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων