15/11/2023 15/11/2023 Η Βουλγαρία εκτιμά τη δέσμευση της ηγεσίας του Αγίου Όρους να προωθήσει και να εμπλουτίσει τον διάλογο, την ανεκτικότητα και την κατανόηση μεταξύ των πιστών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης Ρόζεν Ζελιάζκοφ, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος για την εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του...
15 Νοεμβρίου, 2023 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2023 - 20:17

Επίσκεψη του προέδρου της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στο Άγιον Όρος

Διαδώστε:
Επίσκεψη του προέδρου της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στο Άγιον Όρος

Η Βουλγαρία εκτιμά τη δέσμευση της ηγεσίας του Αγίου Όρους να προωθήσει και να εμπλουτίσει τον διάλογο, την ανεκτικότητα και την κατανόηση μεταξύ των πιστών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης Ρόζεν Ζελιάζκοφ, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος για την εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ, ο ίδιος και η αντιπροσωπεία της οποίας ηγήθηκε είχαν συνομιλίες με την ηγεσία του Αγίου Όρους την ημέρα που σηματοδοτεί την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από την οθωμανική κυριαρχία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στο Άγιον Όρος για την εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου.

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου και βουλευτής του Vazrazhdane Τσόνσο Γκάνεφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και βουλευτής του GERB-UDF Ραντομίρ Τσολάκοφ, ο βουλευτής του “Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία” Χρίστο Ντασκάλοφ, ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ρούμεν Γκέτσεφ, ο βουλευτής του “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” Στανισλάφ Μπογκντάνσκι και ο Τιχομίρ Στόιτσεφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Ζελιάζκοφ εξήρε τις πολύπλευρες προσπάθειες της ηγεσίας για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και για τον ρόλο της στην ειρήνη και τη σταθερότητα της χριστιανικής κοινότητας στον κόσμο. «Επικροτούμε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της πνευματικότητας, της πίστης και του λόγου του Θεού, που καθιστούν το Άγιο Όρος πόλο έλξης για προσκυνητές από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλγαρίας στο υψηλό πνευματικό έργο στο Άγιο Όρος και την ετοιμότητα της χώρας να συνεργαστεί για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και τόνισε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία της αντιπροσωπείας να συμμετάσχει στον εορτασμό του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου της Μονής Ζωγράφου, που συνδέεται στενά με τη βουλγαρική ιστορία, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο κ. Ζελιάζκοφ θα επιστρέψει στη Βουλγαρία, ενώ οι βουλευτές θα συμμετάσχουν στον Εσπερινό και την Αγρυπνία στο Μοναστήρι. Στις 16 Νοεμβρίου, οι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Μονής και θα συμμετάσχουν στη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Ιστορία της Μονής

Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τρία αδέλφια που κατάγονταν από την Αχρίδα, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη. Η Μονή τιμάται στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου. Στο Καθολικό της φυλάσσεται η αχειροποίητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Το Μοναστήρι καταστράφηκε από τους Ενωτικούς και τους Καταλανούς. Εικοσιέξι πατέρες μαρτύρησαν δια πυράς το 1282 από τους Ενωτικούς.

Από το 1845 οι πλειοψηφία των μοναχών είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Στη βιβλιοθήκη της υπάρχουν πολλά ελληνικά και σλαβικά χειρόγραφα. Μεταξύ αυτών διακρίνεται το πρώτο γραπτό κείμενο της νεότερης βουλγαρικής φιλολογίας, το αυτόγραφο του Παϊσίου, του 1762, «Ιστορία του Βουλγαρικού Έθνους».

 

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Φωτογραφία: bntnews.bg ( Alexander Markov)

Κεντρική φωτογραφία: πρακτορείο ΒΤΑ

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων