05/02/2022 05/02/2022 Κατά τη βατοπαιδινή παράδοση και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας. Κάθε χρόνο την 21η Ιανουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο η Βατοπαιδινή Αδελφότητα εορτάζει την Παναγία την Παραμυθία ενθυμούμενη το θαύμα που επιτελέσθηκε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος κατά τον 14ο αιώνα και διεσώθη η Αδελφότητα  από την επιδρομή των...
05 Φεβρουαρίου, 2022 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2022 - 13:44

«Η Παναγία Παραμυθία Παρηγορήτρια και Οικονόμος της Μονής και του κόσμου»

Διαδώστε:
«Η Παναγία Παραμυθία Παρηγορήτρια και Οικονόμος της Μονής και του κόσμου»

Κατά τη βατοπαιδινή παράδοση και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας. Κάθε χρόνο την 21η Ιανουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο η Βατοπαιδινή Αδελφότητα εορτάζει την Παναγία την Παραμυθία ενθυμούμενη το θαύμα που επιτελέσθηκε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος κατά τον 14ο αιώνα και διεσώθη η Αδελφότητα  από την επιδρομή των πειρατών. Κατά την ιδία ημέρα τιμάται στη Μονή και η μνήμη του Οσίου Μαξίμου του «Γραικού», πνευματικού αναστήματος της Μονής.

Ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ κατά την ομιλία του στην Τράπεζα της Μονής, απευθυνόμενος στους πατέρες, αναφέρθηκε στην Παναγία την Παραμυθία, στα θαύματα που συνδέονται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και στη σημασία της παρουσίας της Θεοτόκου στη ζωή των Χριστιανών και ιδιαίτερα των Μοναχών, καθώς αναδεικνύεται συμπαραστάτης και παραμυθία στον πνευματικό αγώνα.

Ιδιαίτερα δε για την Μονή Βατοπαιδίου και την αδελφότητα μέσα στους αιώνες η Παναγία η Παραμυθία κατέστη παρηγορήτρια και οικονόμος, γεγονός που φανερώνεται και από την παλαιά παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι Βατοπαιδινοί Πατέρες συνήθιζαν να τελούν τις κουρές των Μοναχών ενώπιον της ιεράς εικόνος στο παρεκκλήσιο όπου φυλάσσεται.

Ο Γέρων Εφραίμ τόνισε ιδιαίτερα πως όλα αυτά τα χρόνια είναι ζωντανή η παρουσία της Παναγίας στην Μονή μέσα από πολλά και θαυμαστά σημεία τόσο σε αδελφούς της Μονής όσο και σε πολλούς προσκυνητές.

Ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε, τέλος, και στον εορτάζοντα άγιο Μάξιμο τον Βατοπαιδινό, ο οποίος υπήρξε ακατάβλητος κήρυκας της πατερικής παραδόσεως. Το παράδειγμά του, η πίστη του, η υπακοή του και οι αγώνες του αποτελούν οδοδείκτη για τους μοναχούς, καθώς με πίστη, προσευχή και αρετή άντλησε θείες δυνάμεις και έκανε υπομονή σε απερίγραπτους πειρασμούς και μαρτύρια, καθώς ήξερε το νόημα του Σταυρού και ακολούθησε την σταυρική πορεία ως τέλους.

Κατά το τυπικό του μοναστηριού, την παραμονή της εορτής πραγματοποιείται η κάθοδος της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας από το Παρεκκλήσιο, όπου φυλάσσεται, στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, όπου τιμάται από την Αδελφότητα κατά την βατοπαιδινή παράδοση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων