27/02/2020 27/02/2020 Η «αποκάλυψη» της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» έγινε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που αποτελεί συλλογική προσπάθεια 12 Ιερών Μονών, μίας Σκήτης και του αρχείου του Πρωτάτου, υπό την επίβλεψη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και αποβλέπει στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μέσω της ψηφιοποίησης, της...
27 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2020 - 18:30

H Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Διαδώστε:
H Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Η «αποκάλυψη» της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» έγινε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που αποτελεί συλλογική προσπάθεια 12 Ιερών Μονών, μίας Σκήτης και του αρχείου του Πρωτάτου, υπό την επίβλεψη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και αποβλέπει στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μέσω της ψηφιοποίησης, της τεκμηρίωσης και της προβολής του αγιορείτικου πολιτιστικού αποθέματος.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος
Επιμέλεια: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα Αλέξης Κωνστάντης
Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης 
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας Γέρων Ιερώνυμος Ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του έργου ως ορόσημο για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό Πολιτισμό καθώς οι χιλιάδες απεικονίσεις με κειμήλια, χειρόγραφα, μνημεία, λατρευτικά αντικείμενα, κώδικες, παλαίτυπα βιβλία, χαρακτικά, γλυπτά, τοιχογραφημένα σύνολα, φορητές εικόνες, αγιογραφίες, πλάκες φωτογραφιών, αντικείμενα μεταλλουργίας και ξυλογλυπτικής είναι πλέον προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό.

«Αποτέλεσε για μένα ευλογία, τιμή και τύχη η ευθύνη σχεδιασμού του έργου και ακόμη περισσότερο η ευθύνη υλοποίησης αυτού» ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, υπεύθυνος Σχεδιασμού-Συντονιστής της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, στην παρουσίαση του έργου.

Κατά την παρουσίαση η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 ετών από την ίδρυσή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ι Μ.Μ. Βατοπαιδίου Ιερομ. Τιμόθεος Βατοπαιδινός. Χαιρετισμό απηύθυνε η Εκπρόσωπος του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου κ. Πέγκυ Κιουτσούκη ενώ αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Πολιτικού Διοικητή Αγ. Όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων