22/11/2021 22/11/2021 Tον επίσημο εορτασμό για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, που έγινε παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέδωσε ζωντανά η ψηφιακή τηλεόραση Pemptousia TV το απόγευμα της Κυριακής από το Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Αναλήψεως Βύρωνα Αττικής.  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, μετά την πρόσφατη αναγραφή στο αγιολόγιο...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2021 - 20:27

H Pemptousia.tv στον επίσημο εορτασμό της Αγιοκατάταξης του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου

Διαδώστε:
H Pemptousia.tv στον επίσημο εορτασμό της Αγιοκατάταξης του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου

Tον επίσημο εορτασμό για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, που έγινε παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέδωσε ζωντανά η ψηφιακή τηλεόραση Pemptousia TV το απόγευμα της Κυριακής από το Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Αναλήψεως Βύρωνα Αττικής. 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, μετά την πρόσφατη αναγραφή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, με συγκίνηση ανακοίνωσε τον ερχομό του Παναγιωτάτου στο Ιερό Μετόχιο, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Η Άφιξη και Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ι. Μετοχίου. Ακολούθησε η τελετή ονοματοδοσίας της παρακειμένης οδού σε «Αγίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου» από τον κ.κ. Βαρθολομαίο και η τελετή επί τη αγιοκατατάξει του Οσίου Ιερωνύμου με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό. Αργότερα, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τον Θεμέλιο Λίθο ανεγέρσεως του ι. Κιβωρίου επί του τάφου του Αγίου.

Παρίσταντο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ π. Ελισαίος, ο οποίος και έφερε την κάρα του Οσίου από το Άγιο Όρος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος μίλησε για την συγκυρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επισκέπτεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης του τον Δήμο Βύρωνα και το Ιερό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Αναλήψεως τη χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σημαίνει πολλά για τους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής. Ο Δήμαρχος τόνισε πως το Μετόχι αυτό υπήρξε στήριγμα για τους πρόσφυγες, αλλά και για τον Όσιο Ιερώνυμο, που για 26 χρόνια διακόνησε στο μετόχι ως Οικονόμος και Πνευματικός Πατέρας πλήθους πιστών. «Σήμερα νιώθουμε ότι ο ίδιος ο Άγιος Ιερώνυμος σας καλωσορίζει στον ιερό αυτό χώρο μαζί με τον λαό του Βύρωνα!». 

 

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του, αναφέροντας τα λόγια του Χριστού: «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» και λέγοντας ότι αυτά τα λόγια άκουσε στην καρδιά του και ο Όσιος Ιερώνυμος, που επέλεξε εξ απαλών ονύχων την οδό του Κυρίου Ιησού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε πράο και ανεξίκακο φωτεινό σηματοδότη και ποδηγέτη τον Όσιο, που περιεπάτησε τη στενή και τεθλιμμένη οδό, αφού αντιμετώπισε συκοφαντίες, μικροπρέπειες και ιδιοτελή κίνητρα μη παρεκκλίνοντας από την αγγελοειδή πολιτεία του.    

Δείτε στο βίντεο το καλωσόρισμα του Δημάρχου, την αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και την τελετή ονοματοδοσίας του παρακείμενου δρόμου σε «Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου»:

Παρακολουθήστε στο βίντεο την είσοδο του Παναγιωτάτου στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου και ο Πανηγυρικός Εσπερινός:

«Σήμερα, Παναγιώτατε, σας υποδέχεται ο ίδιος ο Όσιος»

Εκκλησιαστικώς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης κ. Ελισσαίος, ο οποίος του είπε ότι μάλλον τον υποδέχεται ο ίδιος ο Όσιος δια της τιμίας κάρας του.  

«Στον τόπο των μοναχικών καλεσμάτων και της διακονίας του Οσίου Ιερωνύμου του ταπεινού, του σιωπηλού, του ελεήμονος Οικονόμου τούτου του σκηνώματος, μάλλον, Παναγιώτατε, σας υποδέχεται ο ίδιος, παρών με το τίμιο λείψανο της Αγίας κάρας του, με λόγια και αισθήματα υικής αγάπης και σεβασμού προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία…», είπε ο Γέροντας Ελισσαίος απευθυνόμενος  στον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε τον θερμό χαιρετισμό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Ελισαίου προς τον Παναγιώτατο:

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος δόξασε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το ιερό μετόχι της Σίμωνος Πέτρας, διαλογιζόμενος ότι σε αυτό διακόνησαν τη σωτηρία χιλιάδων φιλοχρίστων ψυχών ενάρετοι και αγιασμένοι πνευματικοί πατέρες, με άκρα υπομονή, θεοειδή ταπεινοφροσύνη, κατά Θεόν αγάπη και βαθιά πίστη, προεξάρχοντος του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου. Ακόμα, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το γεγονός ότι ο Όσιος εξαιρέτως ευλαβείτο πολύ τον νεοφανή Άγιον των καιρών μας, Νεκτάριο Πενταπόλεως, που είχε γνωρίσει από κοντά και με τον οποίον είχε συνδεθεί πνευματικώς και ακολουθούσε ως απλανή οδηγό της ανεσπέρου του Θεού βασιλείας. Ακολούθως, περιέγραψε όλα τα χαρίσματα του Αγίου και ασπάστηκε με αδελφική αγάπη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ εντός του οποίου βρίσκεται το Ιερό σέβασμα.

Δείτε την ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου στον Βύρωνα Αττικής για την επίσημη Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιερωνύμου:

Στον θερμό χαιρετισμό, που απηύθυνε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτινός, κάλεσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στο Άγιο Όρος τον ερχόμενο Μάιο (όταν το πρόγραμμά του το επιτρέψει), ενώ τόνισε ότι το σκήνωμα του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου μεταφέρει στην Αττική γη το μήνυμα και το άρωμα της αγιορειτικής παράδοσης και λατρείας.

Παρακολουθήστε τον χαιρετισμό του κ. Μαρτίνου:

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον θεμέλιο λίθο ανεγέρσεως του ιερού κιβωρίου στον τάφο του Αγίου Ιερωνύμου:

Οι εορτασμοί καλύφθηκαν τηλεοπτικά σε ζωντανές μεταδόσεις από το ψηφιακό κανάλι PEMPTOUSIATV και δημοσιογραφικά από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (ope.gr, orthodoxianewsagency.gr).

Εξωτερική φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων