19/10/2023 19/10/2023 Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton και την Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών  Μελετών Αγίων Μετεώρων, παρουσιάζουν στην Καλαμπάκα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στα Μετέωρα και το Άγιον Όρος του 1929. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν...
19 Οκτωβρίου, 2023 - 20:29
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2023 - 20:28

Η έκθεση «Μετέωρα – Άγιον Όρος 1929» παρουσιάζεται στην Καλαμπάκα

Διαδώστε:
Η έκθεση «Μετέωρα – Άγιον Όρος 1929» παρουσιάζεται στην Καλαμπάκα

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton και την Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών  Μελετών Αγίων Μετεώρων, παρουσιάζουν στην Καλαμπάκα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στα Μετέωρα και το Άγιον Όρος του 1929.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 στον πολιτιστικό χώρο του Δήμου Μετεώρων (πρώην ΚΕΓΕ) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ η έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Καλαμπάκα, διαφοροποιείται ως προς το υλικό και περιλαμβάνει περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τα Μετέωρα και την περιοχή της Καλαμπάκας και λιγότερο από το Άγιον Όρος.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων με την υποστήριξη του Δήμου Μετεώρων.

Το ταξίδι που ήταν «κρυμμένο» στο βαρέλι

Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε  ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.

Το βαρέλι μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένα τα εννέα κάνιστρα φιλμ με το άγνωστο υλικό από το ταξίδι στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929.

Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton.

Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 21/10/2023 έως 15 Ιανουαρίου 2024

Εκθεσιακός χώρος: Πολιτιστικός Χώρος Δήμου Μετεώρων (πρώην ΚΕΓΕ)

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 17:00 Κυριακή: Κλειστά

Για πληροφορίες και επισκέψεις μαθητών μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6982193376

Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | [email protected]

Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων I T. 24320 22752 Ι www.meteora-academy.gr Ι [email protected]

Μονή Εσφιγμένου. Τα μέλη της αποστολής φωτογραφίζονται μαζί με τα φορτωμένα με τις αποσκευές τους μουλάρια, έξω από την είσοδο της μονής. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι Vladimir Perfilieff, Gordon McCormick, αγωγιάτης, Floyd Crosby, και ο Αναστάσιος Χατζημήτσος.

Ομαδική φωτογραφία γυναικών και παιδιών πάνω σε βράχο των Μετεώρων.

Το χωριό Καστράκι στη σκιά των βράχων. Στο βάθος διακρίνεται ο χαρακτηριστικός βράχος «Πυξάρι». Στην μέση της φωτογραφίας διακρίνεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Τρανή εκκλησιά).

Από το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Δεσπόζει η Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

Άγιον Όρος. Ο αναχωρητής μοναχός Ηλίας συζητά με τον Vladimir Perfilieff έξω από την είσοδο της σπηλιάς του.

(Κεντρική φωτογραφία: Μετέωρα. Μοναχός στέκεται στο βράχο της μονής του Μεγάλου Μετεώρου και αγναντεύει την μονή Βαρλαάμ που βρίσκεται στον απέναντι βράχο.)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων