25/04/2020 25/04/2020 Την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, ημέρα αφιερωμένη στην Κυρία Θεοτόκο την Ζωοδόχο Πηγή, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τιμάται και εορτάζεται σύμφωνα με την παράδοση της Μονής και κατά την προβλεπόμενη αγιορείτικη τάξη η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Σύμφωνα με την τάξη της Μονής το Θεομητορικό εικόνισμα μεταφέρεται από το Δοχειό (κτίσμα αποθήκευσης...
25 Απριλίου, 2020 - 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2020 - 11:09

Η εορτή της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας στο Βατοπαίδι

Διαδώστε:
Η εορτή της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας στο Βατοπαίδι

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, ημέρα αφιερωμένη στην Κυρία Θεοτόκο την Ζωοδόχο Πηγή, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τιμάται και εορτάζεται σύμφωνα με την παράδοση της Μονής και κατά την προβλεπόμενη αγιορείτικη τάξη η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.

Σύμφωνα με την τάξη της Μονής το Θεομητορικό εικόνισμα μεταφέρεται από το Δοχειό (κτίσμα αποθήκευσης του λαδιού)στο Καθολικό της Μονής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελείται ιεράλιτάνευση του Θεομητορικού Σεβάσματος. Η εικόνα αυτή χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο Δοχειό της Μονής. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει.

Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας. Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. ‘Οταν μια μέρα πήγε στο δοχείο ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Εκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων