31/08/2019 31/08/2019 Mε την δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη, εορτάσθηκε εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους, η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Των Ιερών Ακολουθιών εφέτος, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και σεπτής...
31 Αυγούστου, 2019 - 8:59

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Ιβήρων

Διαδώστε:
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Ιβήρων

Mε την δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη, εορτάσθηκε εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους, η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Των Ιερών Ακολουθιών εφέτος, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και σεπτής ευλογίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Παλμύρας κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Νέας Υόρκης.

Προ της ενάρξεως της ολονυκτίου Αγρυπνίας πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιεράς Εικόνος από το Παρεκκλήσιο της, όπου φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τελέστηκε ο μικρός εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις, ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά την διάρκεια του οποίου τελέσθηκε και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου Νήφωνος Ιβηρίτου, η οποία και ήταν η πρώτη Χειροτονία του ως Μητροπολίτου Σύμης.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της μεγάλης Πανηγύρεως παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Λαυρεώτης, που όπως ορίζει και το αρχαίο έθος ηγουμενεύει της πανηγύρεως, αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας, Ιερομόναχοι, Κληρικοί και Μοναχοί, ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Πολιτικός Διοικητής της Αθωνικής Πολιτείας κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών και προσκυνητών από όλα μέρη της Ελλάδος που προσήλθαν και εφέτος με κατάνυξη για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, ζητώντας τη χάρη και τις ευλογίες Της.

Το εσπέρας της 28ης Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μεθέορτιος Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ.κ. Χρυσοστόμου, και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, ο οποίος προεξήρχε της Πανηγύρεως εις το Καθολικό του Πρωτάτου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Επισκόπων Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Ευκαρπίας κ.κ. Ιεροθέου, τους οποίους και πλαισίωναν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Εσφιγμένου, πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Ναθαναήλ, π. Τύχων και π. Βαρθολομαίος, τιμητικής παρουσίας, όπως ορίζει το Έθος και το Τυπικό της Αθωνικής Πολιτείας σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητος με επί κεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη.
Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και η Πανηγυρική Παραδοσιακή Αγιορείτικη Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν εόρτιοι λόγοι πνευματικής οικοδομής και σύντομοι χαιρετισμοί, από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών, τον Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Πρόδρομο, τον Πολιτικό Διοικητή του Α.Ο. κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, τον Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Ιβήρων, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ, και τέλος του προεξάρχοντος της λαμπρής πανηγύρεως Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθωνική Πολιτεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και η συνοδεία του, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Μεγίστης Βατοπαιδίου, όπου και προσκύνησαν την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, γενόμενοι δεκτοί με την πρέπουσα τιμή από τον Γέροντα Εφραίμ και τους πατέρες της Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων