23/08/2022 23/08/2022 Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και λειτουργική τάξη του αγιορειτικού τυπικού, σε κλίμα μοναστικής κατάνυξης αλλά και βυζαντινής λαμπρότητας, εορτάστηκε και φέτος η δεσποτική πανήγυρη της του Σωτήρος Μεταμορφώσεως στην Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Κουτλουμουσίου. Της πανηγυρικής παννυχίδος η οποία διήρκεσε το διήμερο 18 και 19 Αυγούστου, προεξήρχε, προσκεκλημένος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου Αρχιμ....
23 Αυγούστου, 2022 - 17:46

Η πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου όρους

Διαδώστε:
Η πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου όρους

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και λειτουργική τάξη του αγιορειτικού τυπικού, σε κλίμα μοναστικής κατάνυξης αλλά και βυζαντινής λαμπρότητας, εορτάστηκε και φέτος η δεσποτική πανήγυρη της του Σωτήρος Μεταμορφώσεως στην Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Κουτλουμουσίου.

Της πανηγυρικής παννυχίδος η οποία διήρκεσε το διήμερο 18 και 19 Αυγούστου, προεξήρχε, προσκεκλημένος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου Αρχιμ. Νικολάου και της Ιεράς Συνάξεως της Μονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων, υπέρτιμος και έξαρχος Ιωνίας κ. Μακάριος, ιεράρχης του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκ των αδελφών της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου ήδη από του 1955.

Ο Σεβασμιώτατος, παλαιός αγιορείτης, φιλακόλουθος και ρέκτης της μοναστικής και λειτουργικής παραδόσεως του Αγίου Όρους εκ νεότητος αυτού, χοροστάτησεν ιεροπρεπώς από του θρόνου καθ΄όλην σχεδόν την διάρκεια της ολονυκτίου αγρυπνίας και έψαλε, κατά την τάξη του τυπικού, τροπάρια της εορτής, προέστη δε της πανηγυρικής θείας λειτουργίας κατά την κυριώνυμο ημέρα, ως και του εσπερινού μετά των κτητορικών μνημοσύνων το εσπέρας της εορτής.

Παρέστησαν στην πανηγυρική λειτουργική σύναξη η Ιερά Επιστασία και ο άγιος Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος, Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Άρχων Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο τέως Υπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι Ιερών Μονών και κελίων της Μοναστικής Πολιτείας, εκπρόσωποι των Αρχών και των Δημοσίων Υπηρεσιών του Ιερού Τόπου και πλήθος φιλέορτων προσκυνητών πανταχόθεν, εξ Ελλάδος και του εξωτερικού.

Στην πανηγυρική Τράπεζα η οποία παρατέθηκε σε όλους τους προσκυνητές, αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και εόρτιαι προσρήσεις από τον Πολιτικό Διοικητή κ. Αθ. Μαρτίνον, τον τέως Υπουργό κ. Αλκ. Στεφανήν, τον Πανοσιολ. Καθηγούμενον, Αρχιμ. Νικόλαον και τον Σεβασμιώτατον άγιον Ανέων κ. Μακάριον.

Ο Μητροπολίτης Ανέων για το μυστήριο της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ο Σεβασμιώτατος, προσεγγίζοντας θεολογικώς το μυστήριο της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μίλησε επίκαιρα, εξαίροντας την σημασία της μεγίστης Δεσποτικής ταύτης εορτής στην ζωή των χριστιανών και ιδιαιτέρως των μοναχών, οι οποίοι καλούνται να καταστούν δοχεία καθαρότατα της θείας χάριτος και του ακτίστου θαβωρείου φωτός, καθάπερ και οι Μαθηταί και Απόστολοι του Χριστού εις το Θαβώρ.

Εμνήσθη των πολλών και ποικίλων δυσχερειών της εποχής όπου εκείνος εγκατεβίωνεν εις το Άγιον Όρος, ως μαθητής της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και δόκιμος της Κουτλουμουσιανής Αδελφότητος, εποχής στερήσεων και δοκιμασιών. Πλήν όμως, κατά τα σοφά λόγια Γέροντος Αγιορείτου μοναχού, τα οποία ενετυπώθησαν ανεξίτηλα εις την παιδικήν μνήμην του Σεβασμιωτάτου, η Υπεραγία Θεοτόκος και Έφορος του Αγίου Όρους δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει έρημον και αβοήθητον τον ιερόν κλήρον όπου έλαβεν από τον Υιόν και Θεόν της, το Ιερόν Περιβόλιον της, έστω και εάν ένας μόνον εναπομένει μοναχός αγιορείτης εν αυτώ.

Δραττόμενος δε της ευκαιρίας των τιμητικών εκδηλώσεων επί τη 250η επετείω από της γεννήσεως του Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού (1772-1851), εσκιαγράφησεν εν ολίγοις το
ιερόν πρόσωπον του οσίου τούτου Πατρός, όπως χαρακτηριστικώς τον απεκάλεσεν, ως μεγίστου φωστήρος και και Διδασκάλου του Γένους, καθότι υπήρξεν γέννημα μεν της νήσου Ίμβρου, θρέμμα δε και βλάστημα πνευματικόν της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, η οποία σεμνύνεται και καυχάται εν Κυρίω διά το εκλεκτόν αυτής τέκνον, καθώς συνέβαλεν τα μέγιστα εις την μόρφωσιν, την αναγέννησιν και τον φωτισμόν του σκλαβωμένου Ελληνισμού.

Ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός ή Ιμβριος, εκάρη μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, η οποία διατηρούσε μετόχιον εις Ίμβρον, κατά το έτος 1793. Υπήρξε μαθητής του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Διετέλεσεν Καθηγητής της Αθωνιάδος Ακαδημίας, ιδρυτής και Διδάσκαλος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εις την γενέτειράν του Ίμβρον, εις Θεσσαλονίκην και Κέρκυραν, Σχολάρχης της Εμπορικής Σχολής Χάλκης, της Φλαγγινείου Σχολής εις Βενετίαν, συγγραφεύς πολλών βιβλίων, με αξιολογωτάτην κριτικήν εκδοτικήν εργασίαν, διόρθωσεν και επεμελήθη της εκδόσεως των Μηναίων εις Βενετίαν το 1843. Ο Ιωάννης Καποδίστριας του ανέθεσε την σύνταξιν Προσευχηταρίου και βιβλίου Κατηχήσεως δια τα σχολεία, τα οποία εξεδώθησαν εν Βενετία το 1828.

Συνεπώς, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος άγιος Ανέων, το πνευματικό έργο και η αγλαόκαρπος προσφορά του σοφωτάτου και οσιωτάτου Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία και τον Ελληνισμό, μόνο με το έργο και την προσωπικότητα του ετέρου μεγίστου Αγιορείτη μπορεί να παραλληλιστεί, του αγίου Νικοδήμου, του και Διδασκάλου αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους φιλεόρτους προσκυνητές πλουσίαν την θαβώρειον χάριν του Σωτήρος Χριστού δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων