14/11/2023 14/11/2023 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αγιορειτική Εστία η παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου με τίτλο «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου», σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβιλιοθήκης Θεσσαλονίκης. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος Στην λίαν ενδιαφέρουσα έκδοση, παρουσιάζεται η πορεία της κατασκευής της πρώτης φάσης...
14 Νοεμβρίου, 2023 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 20:36

Η παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου»

Διαδώστε:
Η παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αγιορειτική Εστία η παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου με τίτλο «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου», σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβιλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Στην λίαν ενδιαφέρουσα έκδοση, παρουσιάζεται η πορεία της κατασκευής της πρώτης φάσης του καθολικού της Μονής Εσφιγμένου με βάση, κατά κύριο λόγο, τις πληροφορίες ενός αριθμού ανέκδοτων εγγράφων του αρχείου της, που αποτυπώνουν με λεπτομέρεια το οικοδομικό χρονικό της δημιουργίας του κτίσματος από τον προγραμματισμό του έργου ως την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται παρέχουν ένα πλήθος σημαντικών πληροφοριών ευρύτερης σημασίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των έργων, τις διάφορες ειδικότητες των απασχολούμενων στις οικοδομικές εργασίες, τον αριθμό των εργαζομένων στα επί μέρους συνεργεία, τις αμοιβές τους κατά βαθμίδα επαγγελματικής στάθμης, την καταγωγή τους, τα είδη και την προέλευση των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών, τις μονάδες μέτρησής τους, τις τιμές τους, και την τεχνική ορολογία της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη γνώση της παραγωγής του αρχιτεκτονικού έργου στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι:
Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης, Δρ Τουρκολόγος
• Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας – Αναστηλωτής
και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Παρευρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη  κ. Βαντίμ Σαμπλούκ, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ακαδημαικοί και φιλοαγιορείτες.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα:

Ο Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου της Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ της σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Ως αρχιτέκτων του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολήθηκε με έργα προστασίας μνημείων, κατά κύριο λόγο στο χώρο του Αγίου Όρους. Αντικείμενο των δημοσιευμάτων του είναι κυρίως η μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ενώ επίσης ασχολείται και με θέματα αναφερόμενα στον μικρασιατικό ελληνισμό, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και τους μεταπολεμικούς ποιητές της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τα βιβλία Το καθολικό της μονής Ξηροποτάμου (Αθήνα 1999,Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών) και Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 2019).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων