22/12/2023 22/12/2023 Στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αγιορείτικης Εστίας, στην αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε 20λεπτη εισήγηση με τίτλο: «Ιερό Κελλί “Άξιον Εστίν”: Χίλια Χρόνια αδιάκοπης Πνευματικής Ζωής & Ιστορίας στην περιοχή “Αδειν”». Στην εισήγηση, του μοναχού Φιλουμένου Παντοκρατορινού, μέλος της αδερφότητος του «Άξιον Εστίν», παρουσιάστηκαν όλα τα νεώτερα...
22 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:22

«Ιερό Κελλί “Άξιον Εστίν”: Χίλια Χρόνια αδιάκοπης Πνευματικής Ζωής & Ιστορίας στην περιοχή “Αδειν”».

Διαδώστε:
«Ιερό Κελλί “Άξιον Εστίν”: Χίλια Χρόνια αδιάκοπης Πνευματικής Ζωής & Ιστορίας στην περιοχή “Αδειν”».

Στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αγιορείτικης Εστίας, στην αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε 20λεπτη εισήγηση με τίτλο: «Ιερό Κελλί “Άξιον Εστίν”: Χίλια Χρόνια αδιάκοπης Πνευματικής Ζωής & Ιστορίας στην περιοχή “Αδειν”».

Στην εισήγηση, του μοναχού Φιλουμένου Παντοκρατορινού, μέλος της αδερφότητος του «Άξιον Εστίν», παρουσιάστηκαν όλα τα νεώτερα στοιχεία και τεκμήρια που φανερώνουν την παρουσία του κελλίου στα δρώμενα του Άθω, τουλάχιστον από τον 10ο αιώνα. Την παρουσίαση πλαισιώνουν σημαντικά χειρόγραφα, που ευγενώς παραχώρησαν οι μονές Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων και η Ιερά Κοινότης, ως τεκμήρια σχετιζόμενα με το κελλίο «Άδειν».

Σύντομα, από τις εκδόσεις «Άθως», κυκλοφορεί το ιστορικό του κελλίου, το οποίο εκτός από την παραπάνω έρευνα στην πλήρη έκταση της, περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, χειρόγραφα, αλλά και νεώτερα στοιχεία από το θαύμα στον λάκκο «Άδειν».

Δείτε επίσης: 3η ημέρα του 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων